Przejdź do głównej zawartości

Placuszki śniadaniowe

Jeśli szukacie jakiegoś urozmaicenia codziennych śniadań, mam dla Was propozycję. U nas zawsze było podobnie - śniadanie w biegu, kanapki robione na szybko między jednym, a drugim łykiem kawy. Od kiedy po raz pierwszy zrobiłam te placki, powtórzyłam przepis już chyba ze 20 razy. Są doskonałe. Polecam wszystkim ten śniadaniowy przepis. Ostatnio miałam podwójną przyjemność przy okazji tych placków - nie tylko z jedzenia, ale także z robienia - na świetnej patelni do naleśników. Zobaczcie sami.

Źródło przepisu: Anna Lewandowska.

Placuszki z borówkami

Składniki:
- 3 duże jajka,
- 1/3 szklanki mleka kokosowego,
- 3 łyżki mąki kokosowej,
- szczypta cynamonu,
- szczypta kurkumy,
- ulubione owoce (np. śliwki lub borówki),
- masło orzechowe,
- 1 łyżeczka masła klarowanego.

Dużą garść owoców (śliwki należy umyć, pozbawić pestek i pokroić na kawałki, borówki tylko umyć) umieszczamy w małym garnuszku, dolewamy trochę wody i gotujemy na małym ogniu przez cały czas przygotowania placków.
W tym czasie w misce roztrzepujemy jajka z dodatkiem przypraw. Gdy są wymieszane, dodajemy mleko kokosowe oraz mąkę. Wszystko mieszamy za pomocą widelca. Na patelni rozpuszczamy masło.


Gotowe  ciasto nakładamy łyżką na rozgrzany tłuszcz. Smażymy z obu stron. Po usmażeniu każdy placuszek smarujemy odrobiną masła orzechowego, a następnie polewamy gorącymi owocami. Smacznego!

Placuszki ze śliwkami
Przy okazji przedstawiam Wam efekt testowania patelni do naleśników z drewnianym uchwytem STAUB. U mnie sprawdziła się doskonale. Poniżej zestawienie zalet i wad:

+ idealne przyleganie ciasta do patelni
+ brak przywierania ciasta
+ równomierne smażenie naleśników/placków
+ łatwa w umyciu
+ solidne wykonanie (żeliwne tworzywo)
+ przystosowana do każdego rodzaju kuchni
+ można myć w zmywarce
+ 30- letnia gwarancja
+ bardzo estetyczny wygląd

- jest ciężka (Pomimo informacji na stronie o jej lekkości, nie mogę się z tym zgodzić. Patelnia jest ciężka i trudno byłoby przewracać naleśniki bez użycia łopatki). 


Podsumowując, pomimo tego, że patelnia nie należy do lekkich, bardzo ją polecam. Idealnie sprawdziła się nie tylko do naleśników, ale również do placuszków. Zachęcam do odwiedzenia strony producenta.

Komentarze

  1. Wow, ale słodziutkie placuszki :) Nic tylko się zajadać takimi pysznościami :P

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Śliwki w occie - przepyszne!