Przejdź do głównej zawartości

Lody z bananami (2 składniki)

Domowe, bez jajek, najłatwiejsze na świecie. Najlepsze, jakie jadłam. Serio! Sposób przygotowania jest tak banalny, że chyba zawsze będę je mieć w swojej zamrażarce. Tak na wszelki wypadek 😋. Warto sobie kupić foremki do lodów, gdyż w okresie letnim są bardzo przydatne. Jeśli lubicie połączenie bananowo-orzechowe, musicie zrobić te lody! 

źródło: M. Jawor (kuchnia, magazyn "Hebe" 01.07- 31.08.2017)


Składniki:
- 2 banany,
- 2 łyżki masła orzechowego.

Banany obieramy, kroimy na plasterki. Umieszczamy w pojemniku do mrożenia i wkładamy do zamrażarki na ok. 2 godziny. Jeśli jest taka możliwość, co pół godziny można przemieszać banany w pojemniku, żeby nie zrobiła się bananowa, zbita masa. Po ok. 2 godzinach banany wyjmujemy z zamrażarki i umieszczamy w misie blendera. Miksujemy na gładką masę. Dodajemy masło orzechowe i miksujemy dalej - do połączenia. 



Gotową masę umieszczamy w foremkach do lodów, a następnie w zamrażarce. 


Mrozimy jeszcze przez ok. godzinę (lub dłużej). Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Zimowa sałatka z buraków i papryki + nowa metoda pasteryzacji