Przejdź do głównej zawartości

Grillowana cukinia

Uwielbiam cukinię w każdej postaci, jednak ta szczególnie mi smakuje. Kiedy tylko mam okazję, przygotowuję ją właśnie w taki sposób. Jeśli nie macie możliwości położenia jej na grillu,  wystarczy patelnia grillowa lub piekarnik z funkcją grill. Polecam jako przekąskę, dodatek do obiadu lub podwieczorek. 


Składniki:
- cukinia,
- posiekany koperek,
- posiekane oregano (świeże) lub suszone,
- sól,
- olej rzepakowy (1-2 łyżeczki).

Cukinię dokładnie myjemy, a następnie kroimy na ok. 1,5 centymetrowe plastry. Oprószamy solą z obu stron i układamy na tacce do grillowania (jeśli cukinię będziemy grillować; jeśli przygotowujemy na patelni lub w piekarniku, układamy na talerzu). W małej miseczce umieszczamy: olej oraz posiekane zioła. Wszystko mieszamy, a następnie nakładamy pędzelkiem (lub łyżeczką) na każdym plasterku cukinii (na wierzchu z jednej strony) i równomiernie rozsmarowujemy. Tak przygotowaną cukinię grillujemy. W trakcie przewracamy na drugą stronę - co jakiś czas. Czas grillowania zależy od sposobu przygotowania. Należy grillować do pożądanego stopnia - jeśli lubicie przypieczoną, warto trochę dłużej. Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Najlepszy dressing do sałaty

Sałatka z selerem konserwowym