Przejdź do głównej zawartości

Zupa - krem z kalafiora

... i ziemniaków. 
Przepis na tę zupę powstał przypadkowo. Z obiadu zostało mi trochę ugotowanego kalafiora. Nie chcąc go zmarnować, postanowiłam zrobić zupę. Okazała się przepyszna. Polecam na najbliższy obiad!


Składniki:
 - 1 ugotowany kalafior,
- 3 surowe ziemniaki,
- 2 cebule,
- rosół,
- przyprawy: sól, pieprz,
- 1 łyżeczka masła.

Rosół podgrzewamy. W tym czasie na patelni rozpuszczamy masło, a następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Mieszamy co jakiś czas. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Mieszamy dosyć często. Smażymy do momentu, aż ziemniaki będą przypieczone na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodajemy kalafior. Mieszamy. Zawartość patelni dodajemy do rosołu, zagotowujemy. Gotujemy przez ok. 5-7 minut - aż ziemniaki będą miękkie. Zawartość garnka miksujemy blenderem na gładki krem. Jego gęstość zależy od preferencji i ilości rosołu. Jeśli krem wydaje się zbyt gęsty, można rozrzedzić wodą. Na koniec ponownie zagotowujemy krem i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy z grzankami lub makaronem. Smacznego :)


Komentarze

  1. Nie próbowałam jeszcze krem z kalafiora, z chęcią go ugotuję:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Śliwki w occie - przepyszne!