Przejdź do głównej zawartości

Szaszłyki z kiełbasy (z grilla)

Dzisiejszy przepis jest dla wszystkich, którzy potrzebują inspiracji na najbliższy weekend. Tradycyjna kiełbasa z grilla jest oczywiście niezastąpiona, ale czasami warto ją urozmaicić dodatkiem z warzyw. W formie szaszłyków smakuje doskonale. Musicie spróbować!


Składniki:
- kiełbasa,
- cebula,
- cukinia,
- papryka,
- przyprawy: papryka ostra, papryka słodka, bazylia, oregano, lubczyk.

Kiełbasę kroimy na plasterki. Ważne, aby grubość plasterków kiełbasy była podobna do grubości plasterków warzyw. Cukinię myjemy, kroimy na plasterki, a następnie na 4 części. Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, kroimy na półplasterki. Szaszłyki przygotowujemy na metalowych kijkach, nadziewając kolejno: kiełbasę, cukinię, cebulę, paprykę - i od nowa, aż do skończenia składników. Posypujemy wymieszanymi przyprawami. Tak przygotowane szaszłyki grillujemy. Można to robić również w piekarniku z funkcją grill. Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Śliwki w occie - przepyszne!