Przejdź do głównej zawartości

Risotto z kurczakiem, cukinią i papryką

Danie kolorowe, pachnące latem. Takie, o którym ciężko przestać myśleć. U nas zostaje na stałe. Zachęcam do spróbowania! 

Źródło przepisu (po drobnych modyfikacjach): Kwestia Smaku 

Składniki:
- ok. 300 g piersi z kurczaka,
- 1 czerwona papryka,
- 1 cebula,
- 200 g cukinii,
- 100 g ryżu do risotto,
- 1/2 łyżki masła,
- natka pietruszki,
- 1/4 szklanki białego wina,
- 1,5 szklanki rosołu,
- przyprawy do mięsa: sól, papryka słodka, papryka ostra, pieprz, posiekany świeży lubczyk, posiekana świeża natka, czosnek niedźwiedzi + łyżka oleju rzepakowego.

Przygotowanie:

Dzień wcześniej: Mięso myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błon. Kroimy w kostkę. Umieszczamy
w szklanym pojemniku. Posypujemy przyprawami, świeżymi, posiekanymi ziołami, polewamy oliwą. Wszystko mieszamy. Przykrywamy, a następnie umieszczamy w lodówce na całą noc. 

Następnego dnia na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy posiekaną w kostkę cebulę. Podsmażamy. Po chwili dodajemy wcześniej przygotowane mięso. Smażymy często mieszając. Gdy zmieni kolor, dodajemy ryż. Mieszamy, smażymy przez ok. 2 minuty. Dolewamy wino. Czekamy aż odparuje, mieszamy. Po chwili dodajemy pokrojone: paprykę (w większą kostkę) oraz cukinię (na plasterki, a następnie każdy z nich na 4 części). Smażymy przez chwilę. 
Kolejnym krokiem będzie dolewanie rosołu. Dodajemy ok. 1/2 szklanki gorącego rosołu, mieszamy. Kolejną partię dodajemy wtedy, gdy ryż wchłonie cały płyn. Czynność powtarzamy. Co jakiś czas mieszamy. Finalnie ryż powinien być al dente. Na koniec, gdy zabraknie już rosołu, a ryż będzie odpowiednio przygotowany, wyłączamy kuchnię. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Komentarze

  1. Kochana,czy cały czas swojej nieobecności tu wykorzystywałaś na gotowanie? codziennie nowa pyszność:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gotowałam, ale zdecydowanie rzadziej niż teraz. Brakowało mi tego. Teraz nadrabiam :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Nalewka miętowa