Przejdź do głównej zawartości

Pierś z kurczaka zapiekana z pierzynką z selera

Polecam ten przepis nawet tym, którzy niespecjalnie przepadają za selerem. Za sprawą majonezu i sera żółtego seler bardzo zyskuje na smaku. Nie przejmuje smaku całego dania, a jedynie nadaje mu niepowtarzalnego charakteru. Polecam - danie bardzo proste i przyjemne w przygotowaniu. 

Źródło: Alex_M


Składniki:

- 1 podwójna pierś z kurczaka,
- 1/2 selera,
- 100 g startego sera żółtego,
- 2 łyżki majonezu,
- sól, pieprz.

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błonek. Kroimy na mniejsze porcje i każdą z lekko rozbijamy (lub inaczej: kroimy cienko na płaskie filety). Przyprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Gotowe filety układamy obok siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na chwilę.
Seler myjemy, ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Umieszczamy go w miseczce, dodajemy majonez, starty na tarce z dużymi oczkami ser oraz sól i pieprz. Wszystko mieszamy. 
Na każdy kawałek mięsa równomiernie rozkładamy selerową pierzynkę. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy przez ok. 40 minut. W trakcie pieczenia należy zaglądać, aby nie przegapić właściwego momentu :) Smacznego!

Komentarze

  1. Super przepis. Pierś z kurczaka nie długo znowu się stanie moim głównym daniem, jako, że wchodzę ponownie na drogę ascety fitnessowego!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzymam kciuki i życzę powodzenia!

      Usuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Śliwki w occie - przepyszne!