Przejdź do głównej zawartości

Muffinki z czekoladą i bananami

Muffinki są doskonałym rozwiązaniem na kilka problemów: 

  • brak pomysłów na udany wypiek, 
  • brak (wyszukanych) składników w domu, 
  • nagła potrzeba zjedzenia czegoś słodkiego, 
  • za chwilę będą goście, a ja nie mam nic słodkiego do kawy.
Sprawdzają się świetnie w każdej z powyższych sytuacji. Robię je bardzo często także dlatego, że można je bez problemu zabrać do pracy w ramach przekąski. Za każdym razem wymyślam nowy smak, choć często wynika to z aktualnego zasobu składników. Zdarza się, że powracam do danego przepisu na konkretne muffiny, jeśli nam szczególnie posmakują. Tak było z tymi muffinami. Zachęcam do spróbowania - smakują doskonale! O ile oczywiście lubicie połączenie bananów
z czekoladą :) 


Przygotowujemy 3 miski, wagę kuchenną i widelec. Następnie wyjmujemy składniki:

Suche:
- 220 g mąki pszennej,
- ok. 140 g cukru,
- szczypta soli.

Mokre:
- 100 ml oleju,
- 150 ml wody gazowanej,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (przepis).

Dodatkowe:
- 1 banan,
- 3 kostki gorzkiej czekolady,
- płatki migdałowe,
- ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka).

W pierwszej misce umieszczamy składniki suche, mieszamy. W drugiej misce umieszczamy składniki mokre i delikatnie mieszamy widelcem. Zawartość obu misek łączymy - mieszamy widelcem (UWAGA! krótko! tylko do połączenia!).
Składniki dodatkowe umieszczamy w trzeciej misce (oprócz płatków migdałowych): banan musi być obrany, pokrojony w małą kostkę, czekolada pokrojona w małą kosteczkę. Pokrojone banany
i czekoladę polewamy ekstraktem, mieszamy, zostawiamy. 
Foremki na muffiny napełniamy masą do 1/3 wysokości. Następnie do każdej z nich wkładamy po łyżeczce nadzienia z trzeciej miski (banany+czekolada+ekstrakt). Nadzienie pokrywamy masą tak, aby finalnie każda muffinka miała ok. 3/4 wysokości foremki. Wierzch każdej z nich posypujemy płatkami migdałowymi. Tak przygotowane muffinki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy do tzw. suchego patyczka, czyli przez ok. 15 minut. Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Nalewka miętowa