Przejdź do głównej zawartości

Letnia pianka z malinami i galaretką

Ten deser smakuje jak obłoczek. Jest lekki, aksamitny, niezwykle letni. Można go zrobić na tysiąc sposobów. Wystarczy zmienić smak galaretki oraz owoce i już będzie smakował zupełnie inaczej. Kolejną zaletą tego deseru jest minimalny nakład pracy do jego wykonania. Polecam wszystkim!


Składniki:
- 2 opakowania Śnieżki,
- 1,5 szklanki mleka (2%),
- 2 galaretki (np. truskawkowa i wiśniowa),
- maliny.


Przygotowanie:

Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 1 szklance wrzącej wody. Pozostawiamy do całkowitego schłodzenia. W tym czasie, w osobnym garnku rozpuszczamy galaretkę wiśniową w 2 szklankach wrzącej wody.
Kiedy galaretka truskawkowa będzie już zimna/chłodna, przygotowujemy Śnieżki: do proszku dodajemy 1,5 szklanki mleka, mieszamy mikserem. Do ubitej Śnieżki dodajemy galaretkę truskawkową - powoli, małym strumieniem, nie przerywając miksowania na małych obrotach. Kiedy wszystko będzie już połączone, gotową masę umieszczamy w tortownicy. Wyrównujemy wierzch,
a następnie tortownicę z masą umieszczamy w lodówce. 
Przygotowujemy owoce - maliny myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym. Kiedy galaretka wiśniowa będzie już tężejąca, rozkładamy maliny na piance, a następnie zalewamy galaretką wiśniową. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc. Smacznego!


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Śliwki w occie - przepyszne!