Przejdź do głównej zawartości

Domowe frytki z piekarnika

Najlepsze, jakie jadłam. Serio. Wystarczy tak niewiele, żeby przygotować naprawdę wyśmienity dodatek do obiadu. Oczywiście frytki mogą stanowić także samodzielne danie, na przykład z dodatkiem surówki. Nie smażymy ich w głębokim tłuszczu, a jedynie pieczemy w piekarniku z dodatkiem oleju. Jednak 2 łyżki dobrego oleju to nie to samo co litr ;). Spróbujcie, a przekonacie się, że są najlepsze!

Źródło przepisu (z modyfikacjami): Kuchnia Bazylii


Składniki:
- 4-5 ziemniaków,
- 1 łyżeczka cukru,
- przyprawy: papryka ostra, papryka słodka, bazylia, oregano,
- 2 płaskie łyżki oleju rzepakowego,
- opcjonalnie: szczypta soli.


Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy najpierw na plasterki, a potem na słupki. Umieszczamy
w garnku, zalewamy zimną wodą i dosypujemy łyżeczkę cukru. Zostawiamy na 30 minut. 
Po 30 minutach wodę wylewamy, a ziemniaki osuszamy na ręczniku papierowym. Przekładamy do większej miski. W małej miseczce umieszczamy 2 łyżki oleju oraz przyprawy. Mieszamy. Frytki
w dużej misce zalewamy olejem z przyprawami, mieszamy. Umieszczamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie rozkładamy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni. Pieczemy 20 minut (lub do momentu, w którym uznacie, że są odpowiednio upieczone). Po 10 minutach mieszamy, aby upiekły się równomiernie z obu stron. Po upieczeniu można lekko posolić. Smacznego!

Komentarze

  1. Uwielbiam domowe frytki, od dłuższego czasu już nie jem tych sklepowych - diametralna różnica!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda. Różnica jest ogromna. Pozdrawiam

      Usuń
  2. Wspaniałości,fajnie przypieczone, aż ślinka leci:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy przepis z tym moczeniem ziemniaków z wodzie z cukrem, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też nie robiłam tego wcześniej. Polecam, frytki są doskonałe. Pozdrawiam

      Usuń
  4. Ja już na mrożone frytki z supermarketu patrzeć nie mogę! W sumie na te z Maca też. Zdecydowanie wolę poświęcić chwilę i zrobić swoje samodzielnie. :) A Twój przepis w zasadzie jest bardzo podobny do mojego, więc z góry mogę powiedzieć - będą udane i bardzo smaczne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za odwiedziny! Pozdrawiam

      Usuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Zimowa sałatka z buraków i papryki + nowa metoda pasteryzacji