Przejdź do głównej zawartości

Ciasto biszkoptowe z bitą śmietaną i borówkami

Najłatwiejsze ciasto, jakie znam. Serio. Nie wymaga czasu, dużego nakładu pracy, wielu składników. Można przygotować, gdy nie mamy zbyt wiele czasu na skomplikowane wypieki. Polecam! 


Składniki:

BISZKOPT
- 4 jajka (oddzielnie białka i żółtka),
- szczypta soli,
- pół szklanki cukru,
- 2/3 szklanki mąki pszennej,
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.

DODATKI
- 500 ml śmietany 36%,
- cukier (2-3 łyżki),
- opcjonalnie: fiks do ubijania śmietany,
- borówki.

Najpierw przygotowujemy biszkopt: białka ubijamy mikserem z dodatkiem szczypty soli. Musi powstać sztywna piana. Pod koniec ubijania białek dodajemy cukier - powoli, po jednej łyżce. Kiedy cały cukier zostanie dodany do piany, dodajemy po jednym żółtku. Na koniec dodajemy 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Mikser wyłączamy. Dodajemy po łyżce wymieszanych i przesianych mąk wraz z proszkiem do pieczenia. Mieszamy łyżką ostrożnie, powoli. Gotową masę umieszczamy
w prostokątnej blasze, wyłożonej papierem do pieczenia (wymiary blachy: 31x21). Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy do suchego patyczka, czyli ok. 20-30 minut
(w zależności od piekarnika).
Upieczony biszkopt zostawiamy na blacie do całkowitego ostudzenia. W tym czasie przygotowujemy dodatki. Śmietanę ubijamy z dodatkiem cukru (i opcjonalnie fiksu). Jeśli będzie mało słodka, można dodać więcej (lub mniej) cukru. Rozkładamy równomiernie na zimnym biszkopcie. Dekorujemy umytymi i osuszonymi borówkami. Wstawiamy do lodówki na ok. 1-2 godziny. Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Najlepszy dressing do sałaty

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!