czwartek, 11 lutego 2016

Krem ziemniaczany z dodatkiem chrupiącego boczku

Dziś mam dla Was przepis na pyszną, aromatyczną zupę, która idealnie wpisuje się w aktualną pogodę. Jej przygotowanie to sama przyjemność. Nie zajmuje dużo czasu. Polecam wszystkim, którzy potrzebują się trochę rozgrzać :)

Składniki:
- 1 marchew,
- 1 pietruszka,
- kawałek selera,
- kawałek selera naciowego,
- 5-6 ziemniaków (małych),
- 2 cebule,
- ok. 100 g boczku,
- przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, lubczyk ogrodowy, czosnek, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy.

Warzywa przygotowujemy w następujący sposób: marchew obieramy, kroimy w kostkę, podobnie seler, pietruszkę oraz ziemniaki. Seler naciowy kroimy w mniejsze kawałki. Tak przygotowane warzywa umieszczamy w garnku z wodą, gotujemy do miękkości. 
Na suchej patelni umieszczamy boczek (pokrojony w kostkę lub paseczki). Smażymy, aż będzie chrupiący. Za pomocą łyżki cedzakowej zdejmujemy z patelni - na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Na łyżce (lub dwóch) pozostałego tłuszczu smażymy cebulę (pokrojoną w kostkę). Po usmażeniu cebuli, odsączamy ją z nadmiaru tłuszczu na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. Cebulę dodajemy do garnka z warzywami. Gotujemy jeszcze chwilę. Zawartość garnka miksujemy za pomocą blendera na gładki krem. Ponownie włączamy kuchnię, podgrzewamy. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie oraz przyprawy do smaku. Wrzucamy boczek. Wszystko mieszamy. Gotujemy jeszcze ok. 7 minut, a następnie podajemy. Zupa powinna być dobrze przyprawiona. Smacznego!


21 komentarzy:

  1. wow, bardzo ciekawy pomysł. czasem mam problem z pomysłem na obiad, przyda się

    OdpowiedzUsuń
  2. Łał! świetne! Bardzo jestem ciekawa smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Polecam blog pełen zdrowej inspiracji http://kcalmar.com/blog/

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealna na pochmurne, deszczowe dni :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Musiał być pyszny! Lubię takie zupy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wiać, że blog z pasją a nie wystylizowane wylakierowane zdjęcia, kiedy więcej dań

    OdpowiedzUsuń
  7. A gdyby tak zamienić boczek na grillowany słonecznik :) Jestem fanem zdrowej diety!

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepis jest naprawdę bardzo ciekawy :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawy przepis, Ciekawa jestem czy filtrujecie wodę w swojej kuchni?na przykłada do właśnie takich zup?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miałam na myśli filtr molekularny z naturalną mineralizacją montowany w kuchni pod zlewem (?).

      Usuń
    2. http://fitaqua.pl/produkt/filtr-molekularny-ro7/ taki mam i działa bez zarzutów :)

      Usuń
  10. Great article. I read this article properly. This is one of the best posts. Thanks sharing this article
    Redbubble,Spreadshirt uk,teefury coupon,t shirt hell,threadless us
    Teespring coupon,Teepublic coupon,80stees coupon codes

    OdpowiedzUsuń
  11. Właśnie szukałem pomysłu na obiad i znalazłem :) Wielkie dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam zupy kremy :)
    Ziemniaczanego jeszcze nie robiłam.
    Zapraszam również do mnie, a tam 52 triki kuchenne, które ułatwią Wam gotowanie.
    O niektórych na pewno nie mieliście pojęcia !

    OdpowiedzUsuń
  13. Moda na diete bez glutenu:) Ja juz wyprobowałam a Wy?


    https://100club.pl/artykuly/Jak-zbilansowac-diete-bezglutenowa,42.html

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja ostatnio się odchudzm z aplikacją www.kcalmar.com. Trochę mi brakuje takiej staropolskiej kuchni:( Kryzys mam.....:/

    OdpowiedzUsuń
  15. mam nadzieję ,że wszystko ok ??? Wracaj !

    OdpowiedzUsuń
  16. Z boczkiem wszystko jest smaczne :)
    Stęskniłam się za wami :*

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

drukuj