Przejdź do głównej zawartości

Malinowa szarlotka (tarta jabłkowo-malinowa z bezą)

Jedno z ciast, o którym długo nie można zapomnieć. Połączenie słodko-kwaśnych jabłek z kwaśnymi malinami i słodką bezą jest idealne. Trudno mi sobie wyobrazić coś bardziej pysznego. Zachęcam do spróbowania - może i Wy pokochacie ją równie bardzo! Przepis znaleziony na Moich Wypiekach, zmodyfikowany.

 Składniki:
- 3 żółtka,
- 30 g cukru pudru,
- 100 g masła,
- 150 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- nadzienie: 600 g jabłek, sok z połowy cytryny, 2-3 łyżki brązowego cukru, 1 łyżka ekstraktu z wanilii, dodatkowo: 200-300 g malin,
- beza: 3 białka, 150 g cukru, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka soku z cytryny.

Składniki na ciasto kruche łączymy ze sobą na stolnicy - szybko zagniatamy. Formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na ok. godzinę. 
W tym czasie przygotwujemy jabłka: myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd. Kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy sok z cytryny. Dusimy do miękkości. Pod koniec dodajemy ekstrakt oraz cukier. 
Ciasto należy rozwałkować, umieścić w formie do tarty. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na ok. 10 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z piekarnika, układamy na nim masę jabłkową, a na niej maliny - jedna obok drugiej. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier - powoli, partiami. Mikser wyłączamy, dodajemy mąkę i sok z cytryny. Mieszamy na pomocą szpatułki. Gotową bezę umieszczamy na wierzchu tarty.
Tak przygotowaną tartę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Pieczemy przez ok. 30 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Smacznego!

Komentarze

  1. Cudowna szarlotka :) Pomysłowo z tymi malinami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Och,och to musi smakować niebiańsko:)

    OdpowiedzUsuń
  3. musi być obłednie pyszna, chętnie bym wpadła na kawę do Ciebie na kawałek ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super blog. Gratulacje. Smacznie wygląda. Blog warty polecenia.

    OdpowiedzUsuń
  5. Co tu tak cicho?

    OdpowiedzUsuń
  6. Już czuję ten smak - mniam !

    OdpowiedzUsuń
  7. Ślinka cieknie od samego czytania... pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  8. pięknie, szkoda, że mój piekarnik nie przyswoi na razie bezy ;<

    OdpowiedzUsuń
  9. Dzisiaj z racji dnia wolnego wspólnymi siłami zrobiliśmy w domu szarlotkę. Wyszła znakomicie, genialny smak! Bardzo dziękuję za przepis, na pewno nie raz będziemy korzystać. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Śliwki w occie - przepyszne!