Przejdź do głównej zawartości

Malinowa szarlotka (tarta jabłkowo-malinowa z bezą)

Jedno z ciast, o którym długo nie można zapomnieć. Połączenie słodko-kwaśnych jabłek z kwaśnymi malinami i słodką bezą jest idealne. Trudno mi sobie wyobrazić coś bardziej pysznego. Zachęcam do spróbowania - może i Wy pokochacie ją równie bardzo! Przepis znaleziony na Moich Wypiekach, zmodyfikowany.

 Składniki:
- 3 żółtka,
- 30 g cukru pudru,
- 100 g masła,
- 150 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- nadzienie: 600 g jabłek, sok z połowy cytryny, 2-3 łyżki brązowego cukru, 1 łyżka ekstraktu z wanilii, dodatkowo: 200-300 g malin,
- beza: 3 białka, 150 g cukru, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka soku z cytryny.

Składniki na ciasto kruche łączymy ze sobą na stolnicy - szybko zagniatamy. Formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na ok. godzinę. 
W tym czasie przygotwujemy jabłka: myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd. Kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy sok z cytryny. Dusimy do miękkości. Pod koniec dodajemy ekstrakt oraz cukier. 
Ciasto należy rozwałkować, umieścić w formie do tarty. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na ok. 10 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z piekarnika, układamy na nim masę jabłkową, a na niej maliny - jedna obok drugiej. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier - powoli, partiami. Mikser wyłączamy, dodajemy mąkę i sok z cytryny. Mieszamy na pomocą szpatułki. Gotową bezę umieszczamy na wierzchu tarty.
Tak przygotowaną tartę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Pieczemy przez ok. 30 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Smacznego!

Komentarze

  1. Cudowna szarlotka :) Pomysłowo z tymi malinami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Och,och to musi smakować niebiańsko:)

    OdpowiedzUsuń
  3. musi być obłednie pyszna, chętnie bym wpadła na kawę do Ciebie na kawałek ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super blog. Gratulacje. Smacznie wygląda. Blog warty polecenia.

    OdpowiedzUsuń
  5. Co tu tak cicho?

    OdpowiedzUsuń
  6. Już czuję ten smak - mniam !

    OdpowiedzUsuń
  7. Ślinka cieknie od samego czytania... pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  8. pięknie, szkoda, że mój piekarnik nie przyswoi na razie bezy ;<

    OdpowiedzUsuń
  9. Dzisiaj z racji dnia wolnego wspólnymi siłami zrobiliśmy w domu szarlotkę. Wyszła znakomicie, genialny smak! Bardzo dziękuję za przepis, na pewno nie raz będziemy korzystać. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. od samego czytania narobiło się apetytu... pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Najlepszy dressing do sałaty

Sałatka z selerem konserwowym