Przejdź do głównej zawartości

Kasza jęczmienna z warzywami

Dzisiejszy przepis jest fajnym pomysłem na urozmaicenie obiadu. Kasza staje się wówczas nie tylko zwykłym dodatkiem do mięsa, ale również może tworzyć samodzielne danie. Z takimi dodatkami smakuje nam szczególnie. Przepis znalazłam na blogu Margarytki

Składniki:
- 1 szklanka suchej kaszy jęczmiennej,
- 2,5 szklanki rosołu (może być także bulion z samych warzyw) lub wody,
- 1 marchew,
- 1 duża cebula,
- połowa czerwonej papryki,
- posiekany koperek,
- 1 łyżeczka masła,
- przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka, cukier.

Na łyżeczce masła podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy pozostałe warzywa: paprykę pokrojoną w małą kostkę (wcześniej umytą i odpowiednio przygotowaną), startą na tarce marchew. Kaszę należy opłukać zimną wodą. Do warzyw dodajemy przyprawy, mieszamy. Dusimy przez chwilę. Wlewamy rosół, a następnie dodajemy kaszę. Przykrywamy pokrywką i zostawiamy na ok. 20 minut. Co jakiś czas zaglądamy, w razie potrzeby mieszamy. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku i dodajemy koperek. W razie potrzeby można dolać więcej wody lub rosołu. Gdy kasza będzie miękka, podajemy. Smacznego!

Komentarze

  1. Świetna propozycja na obiad albo na przystawkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł na wykorzystanie kaszy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. doskonała jako dodatek do mięs czy sałatki. kasza w takim wydaniu będzie bardziej smakować niejadkom

    OdpowiedzUsuń
  4. Zgadzam się z przedmówcami - fajna propozycja!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Najlepszy dressing do sałaty

Sałatka z selerem konserwowym