piątek, 25 września 2015

Sałatka z papryki i cebuli na zimę

Witajcie! Po tak długiej nieobecności, chciałabym dodać fajny przepis. W kolejce mam ich mnóstwo, jednak ten zasługuje na szczególną uwagę. Zwłaszcza, że sałatkę możecie wykonać z dostępnych (jeszcze), sezonowych składników. Przepis znalazłam na stronie Przyślij przepis (autorka: Bozena63). Zabierałam się do niego dość niepewnie, na sam koniec, kiedy nie miałam już pomysłu na pozostałą paprykę. Spróbowaliśmy i żałuję, że zrobiłam tak mało. Nic straconego, bo planuję kolejną turę. Zachęcam i Was! 

Składniki (na ok. 4-5 litrowych słoików):
- 2 kg czerwonej papryki (lub 1 kg czerwonej + 1 kg zielonej/żółtej),
- 1 kg cebuli,
- zalewa: 300 g cukru, 1 szklanka octu 10%, 1 szklanka wody, 1 łyżka soli,
- dodatkowo - do każdego słoika: 1 ząbek czosnku, 1 liść laurowy, ziele angielskie (3 kulki).

Paprykę dokładnie myjemy, pozbawiamy nasion i błonek. Kroimy w cieniutkie paseczki. Cebulę obieramy, kroimy w słupki/paski. Wszystko umieszczamy w dużym garnku. Dodajemy składniki na zalewę. Mieszamy, zagotowujemy. Gotujemy ok. 10 minut. 
W tym czasie przygotowujemy słoiki (po wcześniejszym umyciu i wyparzeniu) - wkładamy czosnek, liść laurowy, ziele angielskie. 
Sałatkę rozkładamy do słoików, dopełniamy pozostałością zalewy z garnka. Mocno zakręcamy, ustawiamy do góry dnem. Autorka przepisu podaje, iż sałatki nie pasteryzujemy. Smacznego!


2 komentarze:

  1. Witaj Markiko:)
    Taka sałatka z pewnością się przyda w zimie. Teraz, kiedy cena papryki jest taka przystępna warto zrobić kilka słoiczków :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

drukuj