środa, 30 września 2015

Kakaowy tort bezowy

Beza (jak dla mnie) jest deserem doskonałym. Nie wszyscy za nią przepadają twierdząc, że jest zbyt słodka. Kiedyś też tak myślałam, aż do momentu, w którym spróbowałam skomponować ją 
z kwaśnymi dodatkami (owocami typu maliny, wiśnie lub kremem cytrynowym). Idealnie przełamują słodycz bezy, tworząc w efekcie deser doskonały. Spróbujcie, a zmienicie zdanie! Dzisiejszy przepis został znaleziony na stronie Moje Wypieki. 

Składniki:
- 6 dużych białek,
- szczypta soli,
- 300 g cukru (najlepiej drobnego),
- 30 g kakao.
- krem: 250 ml śmietany kremówki (30 lub 36%), 200 g serka mascarpone, 
- dodatkowo: owoce: borówki, maliny.

Białka umieszczamy w misie miksera, zaczynamy ubijać. Gdy się spienią, dodajemy sól. Ubijamy na sztywno. Pod koniec zaczynamy dodawać cukier - powoli, łyżka po łyżce. Mikser wyłączamy. Dodajemy przesiane kakao, delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki. Masę dzielimy mniej więcej na dwie części. Z każdej z nich tworzymy okrąg o średnicy 20-21 cm na matach silikonowych do pieczenia lub papierach do pieczenia, wyłożonych na blachach (można wcześniej narysować, by było łatwiej). Pieczemy dwie bezy równocześnie - w piekarniku rozgrzanym do 140 stopni, przez 
1 godzinę. Najlepiej ułożyć blachy w piekarniku z odstępem, czyli na poziomie 1 i 3. Jeśli nie możecie piec równocześnie, można także oddzielnie - jedna po drugiej. 
Gotowe bezy zostawiamy w piekarniku do całkowitego ostudzenia. Gdy będą zimne, pierwszą wyjmujemy na paterę i smarujemy połową kremu (ubijamy śmietanę na sztywno, pod koniec dodajemy mascarpone i mieszamy razem łyżką) oraz układamy połowę przygotowanych owoców (wcześniej umytych i osuszonych). Przykrywamy drugą bezą, czynność powtarzamy. Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Uwielbiamy w domu bezy. U nas często gości Tort Pavlovej, ale i ten wygląda wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczny tort :) Uwielbiam z bezowy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. no, dla mnie doskonały deser, idealny w prostocie, ale nie banalny ! i tak, musimy go łamać czymś kwaśnym :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię ciasta bezowe. Twój tort wygląda kusząco i fajnie, że bezy są kakaowe :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

drukuj