Przejdź do głównej zawartości

Jesienna, rozgrzewająca zupa

Dzisiejszy przepis polecam szczególnie tym osobom, którym ciężko odnaleźć się w aktualnym spadku temperatury. Zupa doskonale sprawdzi się także w czasie przeziębienia (sprawdziłam!). Rozgrzewa, syci, pobudza kubki smakowe. Jest wyjątkowo aromatyczna. Powstała w wyniku eksperymentu, który okazał się recepturą wartą częstego powtarzania. 


Składniki:
- 250 g mięsa mielonego (z szynki lub wieprzowo-wołowego),
- pół paczki czerwonej fasoli,
- 2-3 cebule (średniej wielkości),
- pół słoika selera konserwowego,
- 1 czerwona papryka,
- 1 szklanka przecieru pomidorowego (przepis),
- przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka, majeranek, lubczyk, cukier, ziele angielskie, liść laurowy.

Wieczorem (dzień wcześniej) zostawiamy do namoczenia fasolę w garnku z wodą. 
Następnego dnia gotujemy fasolę do miękkości. Dodajemy paprykę pokrojoną w paseczki (wcześniej umytą i pozbawioną gniazd), ziele angielskie i 1 liść laurowy. Na patelni podsmażamy mięso mielone, dodajemy cebulę pokrojoną w grubą kostkę. Obficie przyprawiamy solą, papryką słodką
i ostrą, majerankiem oraz lubczykiem. 
Jeśli fasola będzie prawie miękka, do garnka dodajemy mięso z cebulą, seler konserwowy oraz przecier pomidorowy. Gotujemy jeszcze chwilę, do zagęszczenia i połączenia smaków. Przyprawiamy do smaku - cukrem, solą i pozostałymi przyprawami. Podajemy. Smacznego!

Komentarze

  1. W sam raz na zimne wieczory... musi być przepyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zjadłabym to nawet teraz na śniadanie. Moje smaki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie, idealnie nadaje sie na jesień.

    http://savemydayaleksandraklisko.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Zimowa sałatka z buraków i papryki + nowa metoda pasteryzacji