Przejdź do głównej zawartości

Kremowy sos pieczarkowy

Sosy do makaronów (i nie tylko), to podstawa w mojej kuchni. Tego typu dania mogłabym jeść codziennie. Dziś prezentuję kolejną wariację na temat sosu pieczarkowego. Kiedyś pokazywałam Wam sos pieczarkowy z tymiankiem, dziś zupełnie inna wersja. Oba sosy zrobione są z pieczarek, a tak różne. Polecam :)

Składniki:
- ok. 250 g pieczarek,
- 3 szklanki rosołu,
- 1 duża cebula,
- 2 łyżki serka śmietankowego (topionego),
- koperek (posiekany),
- 1 łyżeczka masła do smażenia,
- przyprawy: sól, pieprz, cukier,
- mąka ziemniaczana.

W garnku podgrzewamy rosół. Na patelni rozpuszczamy masło, a następnie podsmażamy dokładnie umyte i pokrojone w cienkie plasterki pieczarki. Gdy odparuje z nich woda, dodajemy pokrojoną
w kostkę cebulę. Podsmażamy. Do garnka z rosołem dodajemy pieczarki z cebulą. Przyprawiamy do smaku. Dodajemy serek, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Sos zagęszczamy mąką ziemniaczaną - do pożądanej konsystencji. Dodajemy posiekany koperek. Podajemy - najlepiej
z makaronem lub kluskami kładzionymi - do mięsa, bądź jako samodzielne danie. Smacznego!


Komentarze

  1. pycha, zrobię dziś do fileta drobiowego, mniam, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Coś dla mnie, uwielbiam sos pieczarkowy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki fajny sosik :) Pieczarkowy najlepszy!

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny, polałabym nim sobie makaron :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mhmmm, uwielbiam na maxa ! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. zrobiłam, przepyszny jest, wszystkim bardzo polecam, mniam...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę! Dzięki za komentarz :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Zimowa sałatka z buraków i papryki + nowa metoda pasteryzacji