Przejdź do głównej zawartości

Ciastka francuskie z jabłkami

Nietypowe, bardzo smaczne, ekspresowe w przygotowaniu. Chyba tak można opisać je najkrócej :). Jeśli za chwilę macie gości, warto je zrobić. Przygotowanie zajmie Wam jakieś 5 minut, reszta to pieczenie. Warto, oj warto! Przepis znaleziony na stronie Moje Wypieki.

Składniki:
- gotowy arkusz ciasta francuskiego,
- 2 jabłka,
- sok i skórka z 1/2 cytryny,
- 2 łyżki rodzynków,
- 2 i 1/2 łyżki cukru,
- szczypta cynamonu,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody - do posmarowania,
- dodatkowo: 2 łyżeczki soku z cytryny, pół szklanki cukru pudru - lukier.

Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kostkę. Mieszamy z pozostałymi składnikami w miseczce (sok i skórka z cytryny, rodzynki, cukier, cynamon, mąka). Ciasto kroimy na równe kwadraty/prostokąty. Na każdy z nich układamy taką samą porcję nadzienia. Składamy
w rożek lub kwadracik. Dokładnie lepimy brzegi. Ciastka smarujemy roztrzepanym jajkiem z wodą (wierzch). Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu każdego ciastka robimy dziurkę za pomocą noża. W ten sposób zapewnimy odpowiednią wentylację podczas pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni. Pieczemy przez ok. 20 minut. Studzimy na kratce. Z podanych składników przygotowujemy lukier. Dekorujemy ciastka. Smacznego!

Komentarze

  1. Bardzo lubię takie ciastka. Są smaczne, bo z jabłkami i delikatne, bo to ciasto francuskie. Mniam, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł, żeby w szybki sposób zrobić coś słodkiego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z chęcią bym przekąsiła ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Szybkie w wykonaniu i jakie smaczne :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam, pyszne musiały być :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Zimowa sałatka z buraków i papryki + nowa metoda pasteryzacji