poniedziałek, 22 czerwca 2015

Chleb piwny

Dawno nie piekłam chleba, oj dawno! Jak tylko rozpoczęłam wyrabianie, od razu przypomniałam sobie, jak bardzo to uwielbiam. Spodziewajcie się nowych przepisów w najbliższym czasie! Chleb piwny jest wyjątkowo smaczny. Ma w sobie to "coś". Z pewnością to piwo ;). Nie umęczy Was przygotowanie - nawet nie trzeba go wyrabiać. Zrobi to za Was mikser. Polecam! Przepis znalazłam u Elexis, a pochodzi ze strony przepisnachleb.pl

Składniki:
- 350 g mąki żytniej,
- 150 g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki soli,
- 18 g świeżych drożdży,
- 1,5 łyżki miodu,
- 140 ml ciepłej wody,
- 250 ml ciemnego piwa,
- pasta z piwa: 100 g mąki żytniej, 150 ml ciemnego piwa, 1 łyżeczka cukru,
- dodatkowo: płatki owsiane.

Do wyrobienia chleba będziecie potrzebowali specjalnych końcówek do miksera, tzw. haków, które są w standardowym wyposażeniu sprzętu. Drożdże kruszymy, dodajemy miód i wlewamy ciepłą wodę. Mieszamy do rozpuszczenia. Zostawiamy na ok. 10-15 minut. Po tym czasie dodajemy przesiane mąki, sól oraz piwo. Miksujemy do dokładnego połączenia składników. Mikser wyłączamy, a miskę przykrywamy (szczelnie) folią aluminiową i zostawiamy na ok. 1,5 godziny. 
Po upływie 1,5 godziny zdejmujemy folię, a ciasto wyjmujemy na blat (lekko oprószony mąką żytnią; ciasto będzie się kleić, ale takie ma pozostać). Wyrabiamy przez chwilę, a następnie formujemy okrągły bochenek i umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przygotowujemy pastę piwną - łączymy wszystkie składniki w miseczce tak, by nie pozostawić grudek. Chlebek smarujemy pastą - dosyć grubo. Obsypujemy płatkami owsianymi. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. pół godziny. 
Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Chleb odkrywamy, wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez ok. 20-25 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 10 minut. Studzimy na kratce. Kroimy, gdy ostygnie. Smacznego!


7 komentarzy:

  1. Pyszny, domowy chleb jest najlepszy. Nie piekłam chleba na piwie, ale warto spróbować. Brawo Mariko za pomysłową dekorację na talerzu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dekoracja w wykonaniu Męża :))) Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Nie ma to jak dobry domowy chlebuś:)świetna parówkowa ośmiorniczka:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ośmiornica cudna - potrafi mnie Mąż zaskoczyć! :)

      Usuń
  3. hehehehh, Pan Parówka najlepszy <3

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

drukuj