poniedziałek, 13 kwietnia 2015

Kakaowa Pavlova z truskawkami

Witajcie, Kochani! Przepraszam Was za tak długą ciszę na blogu, ale przytłoczył mnie nadmiar pracy i innych obowiązków. Do końca czerwca nie zapowiada się inaczej, ale mimo wszystko postaram się karmić Was nowymi przepisami. Dziś zapraszam na deser, który jest idealny w każdym calu. Beza należy do czołówki moich ulubionych wypieków, a w tym wydaniu to już przechodzi samą siebie :). Spróbujcie, wszystko idealnie komponuje się ze sobą. Zachęcam :)
Przepis na bezę na podstawie: źródło.

 Składniki:
- 6 białek,
- 350 g cukru (najlepiej drobnego do wypieków),
- 1 czubata łyżeczka kakao,
- 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka octu winnego,
- szczypta soli,
- krem: ok. 500 ml śmietany kremowej (30 lub 36%), łyżka/łyżeczka cukru (można pominąć), opcjonalnie: fiks do ubijania śmietany,
- truskawki,
- starta na tarce czekolada (mleczna lub gorzka),
- listek mięty do dekoracji.

Białka ubijamy mikserem. Gdy się spienią, dodajemy sól. Pod koniec ubijania, dodajemy cukier - bardzo powoli, partiami. Na samym końcu dodajemy ocet winny, kakao oraz mąkę - na wolnych obrotach. Bezę formujemy na papierze z wcześniej odrysowanym okręgiem o średnicy ok. 22 cm (można użyć maty silikonowej z gotowymi okręgami). Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Po 5 minutach temperaturę zmniejszamy do 140 stopni i pieczemy 1,5 godziny. Po upieczeniu zostawiamy bezę w piekarniku do całkowitego ostudzenia. 
Gdy beza będzie całkowicie zimna, układamy na niej ubitą z cukrem (lub bez) śmietaną, dekorujemy pokrojonymi truskawkami, posypujemy czekoladą i układamy listek mięty. Smacznego!

10 komentarzy:

  1. Przepiękna!!! i tyle truskawek...och,jakby zjadła:) i wracaj do nas Pracusiu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mariko, cieszę się, że jesteś :) i to z takim przepisem.
    Uwielbiam Pavlovą... jeść i podziwiać. Jeszcze jej nie zrobiłam. Ale pewnie się skuszę. Twoja wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspięłaś się na wyżyny dobrego smaku, już czuję ten smak w ustach :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Szkoda, że nie można kliknąć "lubię to" ;)

      Usuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

drukuj