Przejdź do głównej zawartości

Sałatka warstwowa z drobnym makaronem

Sałatki warstwowe mają w sobie to "coś". Dzisiejsza propozycja jest podwójnie ciekawa, za sprawą sposobu podania. Pierwszego dnia można ułożyć ją warstwowo (jak na zdjęciach), a drugiego - wszystko wymieszać i... mamy zupełnie nową sałatkę. Oczywiście można zrobić to od razu :). Polecam! Przepis znalazłam na blogu W kuchni Moniki, dodałam swoje modyfikacje.

Składniki (podawane zgodnie z kolejnością układania w salaterce):
- 1 szklanka ugotowanego i ostudzonego makaronu w kształcie ryżu,
- majonez wymieszany z musztardą i przyprawami (2-3 łyżki majonezu, 1 łyżka musztardy, sól, pieprz),
- 1/2 świeżego ogórka (obranego i pokrojonego w kostkę),
- starte na tarce 4 jajka (ugotowane na twardo, ostudzone),
- rzodkiewka (ok. 5 sztuk, pokrojonych w cienkie plasterki),
- kukurydza z puszki (wcześniej odlana zalewa),
- ok. 150-180 g szynki (najlepiej o zdecydowanym smaku; szynkę kroimy w cienkie plasterki lub w kostkę),
- biała część pora (drobno posiekanego),
- majonez wymieszany z musztardą i przyprawami (2-3 łyżki majonezu, 1 łyżka musztardy, sól, pieprz),
- ser żółty starty na tarce o dużych oczkach.

Sałatkę można wymieszać następnego dnia lub zostawić tak, jak jest. Podawać schłodzoną. Smacznego! :)


Komentarze

  1. Pysznie wygląda! Poproszę o dużą porcję!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie sałatki, Twoja wygląda wyjątkowo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. porywam ją do siebie:) pychota! jak ja lubie takie sałatki

    OdpowiedzUsuń
  4. matkooo, był taki czas, kiedy żarłam właśnie takie sałatki do oporu <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie warstwowe sałatki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fantastyczne sałatka. Pięknie wygląda w tej misce. Makaron ryżowy do świetny wynalazek właśnie do takich sałatek jest wyśmienity :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Robiłam sałatkę makaronowa ale wymieszaną, warstwowa bardzo fajnie również wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Zimowa sałatka z buraków i papryki + nowa metoda pasteryzacji