Przejdź do głównej zawartości

Kokosowe bułeczki (drożdżowe)

Są tak kuszące, że nawet mój Mąż - przeciwnik kokosa nie potrafi się im oprzeć. Idealne na drugie śniadanie lub deser do porannej kawy. Przepis jest łatwy w wykonaniu, jednak wymaga trochę czasu ze względu na leżakowanie w cieple. Polecam! Przepis znalazłam na stronie Moje Wypieki

Składniki (ok. 15 bułeczek):
- 8 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych),
- 115 ml mleka,
- 115 ml mleka kokosowego (z puszki),
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
- 1 jajko,
- 40 g rozpuszczonego masła,
- 450 g przesianej mąki pszennej,
- 50 g cukru,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 25 g wiórków kokosowych,
- dodatkowo: 1-2 łyżki rozpuszczonego masła, 1 łyżka cukru, 1 łyżka wiórków kokosowych.

Mleko podgrzewamy, jednak nie doprowadzamy do wrzenia. Musi być jedynie lekko ciepłe.
W misce umieszczamy rozkruszone świeże drożdże, 1 łyżkę cukru oraz podgrzane mleko. Mieszamy do rozpuszczenia, a następnie zostawiamy na ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy pozostały cukier, jajko, ekstrakt, rozpuszczone masło - ciągle mieszając (np. trzepaczką). Dodajemy kolejne składniki mokre na przemian z suchymi - mleko kokosowe, wiórki, sól, mąkę. Jeśli będzie coraz trudniej mieszać, ciasto wyjmujemy na stolnicę i zagniatamy do elastyczności. Powinno być miękkie
i sprężyste, bez grudek. Gdy będzie gotowe, wkładamy ponownie do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do napuszenia na ok. 1,5 godziny. 
Ciasto dzielimy na ok. 12-15 równych części. Z każdej formujemy długi wałek (ok. 40 cm),
 a następnie zwijamy jak ślimaka. Końcówkę umieszczamy pod spodem bułeczki. Tak przygotowane ślimaczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy na ok. 30 minut.
W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Tuż przed wstawieniem bułeczek do piekarnika, każdą z nich smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mieszanką cukru i wiórków kokosowych. Pieczemy ok. 12-15 minut. Smacznego!

Komentarze

  1. Mmmmmmmm świetnie to wygląda, a smakować musi jeszcze lepiej! Z chęcią spróbuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wzorcowe, wyszły Ci idealnie. Muszą być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. świetne zawijasy, pachną aż u mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne takie bułeczki. Z kokosem uwielbiam, bo to moje smaku. Twoje bułeczki są nie dość że smaczne to jeszcze takie ładne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ojej jakie śliczne! Ja też bym takich zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne świderki:)sięgam po jedną bułeczkę:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Śliwki w occie - przepyszne!