środa, 28 stycznia 2015

Hot-dogi w cieście francuskim

Doskonała przekąska na kolację, gdy nie mamy czasu na dłuższe gotowanie, a ochota na coś ciepłego jest ogromna. Bardzo dobrze sprawdza się także wtedy, gdy za chwilę mają zjawić się goście. Wystarczy szybko przygotować sos, pokroić ciasto i parówki, wszystko złożyć, upiec i kolacja gotowa! Zachęcam do spróbowania :)

Składniki:
- 1 arkusz gotowego ciasta francuskiego,
- 1 opakowanie dobrej jakości parówek,
- 1 roztrzepane jajko,
- sos: 2 łyżki ketchupu, 1 łyżka musztardy, szczypta bazylii, oregano, papryki ostrej.

Parówki kroimy na pół. Ciasto dzielimy na tyle części, ile jest parówek (połówek), jednak w taki sposób, by każdy prostokąt dało się złożyć na pół razem z parówką. Każdy kawałek ciasta nacinamy  nożem na jednej połówce. Z drugiej strony smarujemy sosem (na połówce, która nie została nacięta), układamy parówkę, a następnie składamy - naciętą część zawijamy na parówkę i zlepiamy ciasto (instrukcja poniżej). 

Gotowe hot-dogi smarujemy roztrzepanym jajkiem (wierzch - na stronie z nacięciami). Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy do zarumienienia, czyli ok. 15-20 minut. Smacznego!

10 komentarzy:

  1. Dla dzieci idealne:)a i dorośli też mieli by przekąsić:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajna przekąska, szybka i idealna na imprezę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajna przekąska:) Dawno nie jadłam ciasta francuskiego:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Doskonała "deska ratunkowa" na niespodziewanych gości :)

    OdpowiedzUsuń
  5. noooo, u nas klasyk jak nic, zwłaszcza kiedy mam gości:D

    OdpowiedzUsuń
  6. Pycha ;-) tydzień temu robiłam podobne . Wkrótce będą na blogu ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Na jednym bym nie poprzestała ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Tak dawno nie jadłam parówek. Wstyd się przyznać, ale mam do nich słabość :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Prosta i smaczna przekąska

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

drukuj