piątek, 30 stycznia 2015

Ciasto z truskawkami (bez pieczenia)

Kiedy zobaczyłam desernik z malinami na stronie Kwestia Smaku, od razu wiedziałam, że niebawem będzie chłodził się w mojej lodówce ;). Na świeże maliny jeszcze nie pora, ale za to miałam trochę mrożonych truskawek. Z tego względu zmodyfikowałam przepis - nie tylko poprzez zamianę owoców, lecz także w kilku innych punktach. Ciasto smakowało wyśmienicie, aż żałuję, że tak szybko je zjedliśmy!

Składniki:
- 150 g herbatników + 50 g ciasteczek kakaowych/czekoladowych,
- 50 g roztopionego masła,
- 250 g mascarpone,
- 300 g śmietany 30 lub 36%,
- cukier - ok. 2/3 szklanki lub mniej - do smaku,
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii,
- ziarenka z połowy laski wanilii,
- 2 łyżeczki żelatyny w proszku, rozpuszczone w 1/4 szklanki gorącej wody,
- 1 galaretka truskawkowa,
- mrożone truskawki (u mnie - mały woreczek).

Truskawki rozmrażamy (wyjmujemy z zamrażarki, zostawiamy na talerzu). Ciastka i herbatniki rozkruszamy za pomocą blendera. Powinny uzyskać konsystencję mąki. Dodajemy płynne masło
i mieszamy, bardzo dokładnie, aż całość będzie przypominała mokry piasek. Spód z ciasteczek układamy na dnie tortownicy o średnicy 23 cm, wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. 
Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody. Dokładnie mieszamy. Schłodzoną śmietanę ubijamy  wraz z cukrem, ekstraktem i ziarenkami wanilii. Mikser wyłączamy, dodajemy mascarpone, mieszamy. Dodajemy żelatynę - nie może być gorąca! Powinna być chłodna. Mieszamy. Gotową masę wykładamy na ciasteczkowy spód. Wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki.
Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody. Połowę rozmrożonych truskawek miksujemy blenderem tak, by powstał mus. Dodajemy do galaretki wraz z pozostałymi truskawkami. Mieszamy do połączenia. Galaretka powinna teraz szybko stężeć. Gdy będzie już tężejąca, wylewamy na krem. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Podajemy. Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Świetne ciasto, prosty przepis i bardzo ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bosko!

    Zapraszam do siebie! Dziś przepis na pyszne śniadanie - jajka w pomidorach!

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja ja jaaaaaaaa ja się piszę na kawałek, jak bez pieczenia, to i na dwa!

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowne ciasto, latem zapachniało :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Trochę lata zimą każdemu wyjdzie na dobre:)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

drukuj