Przejdź do głównej zawartości

Świąteczne serniczki - bałwanki

Idealne dla każdego miłośnika serników. Urocze za sprawą kształtu i indywidualnej porcji. Jeśli szukacie niebanalnego przepisu na świąteczny stół, szczerze polecam. Nie można się im oprzeć! Kształt został im nadany dzięki odpowiedniej formie silikonowej. Początkowo obawiałam się, czy nie będzie problemu z wyjęciem serniczków. Nie było żadnego, zatem polecam ich użycie. Przepis znalazłam na stronie Moje Wypieki

Składniki (na ok. 12 serniczków):
- spód: 120 g ciastek kakaowych, 50 g roztopionego masła,
- 800 g twarogu na serniki,
- 120 g cukru,
- 3 jajka,
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii (przepis).

Ciastka rozdrabniamy na pył za pomocą blendera. Łączymy z rozpuszczonym masłem tak, aby powstała masa o konsystencji mokrego piasku. Dno foremek (jeśli macie zwykłe, można wyłożyć papilotkami) wypełniamy gotową masą ciasteczkową, uklepujemy. 
Pozostałe składniki umieszczamy w misie miksera. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy - jednak niezbyt długo. Masę wylewamy na spód z ciasteczek. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni. Pieczemy ok. 25 minut. Upieczone serniczki zostawiamy do przestudzenia na blacie, wyjmujemy dopiero, gdy będą zimne. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego!


Komentarze

  1. Piękne:)ja niestety nie mogę się zabrać za robienie takich misternych słodkości:(

    OdpowiedzUsuń
  2. hehe, ale fajne:D
    chętnie bym się w nich rozsmakowała....w niejednym;p

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Śliwki w occie - przepyszne!