Przejdź do głównej zawartości

Schab w sosie a'la meksykańskim

Dzisiejszy przepis powstał inspirowany nową patelnią Ballarini, której recenzję będziecie mogli zobaczyć w następnym wpisie. Uwielbiam takie aromatyczne sosy, doskonale sprawdzające się na chłodniejsze dni. Schab dzięki meksykańskim dodatkom nabrał zdecydowanego charakteru. Zachęcam do spróbowania :)

Składniki:
- schab (ok. 400 g),
- przyprawa do chili con carne (można połączyć następujące przyprawy: chili, papryka ostra i słodka, kmin rzymski, sól, czosnek, pieprz, oregano, pieprz cayenne),
- puszka kukurydzy i czerwonej fasoli w sosie pomidorowym (można użyć puszki kukurydzy, puszki czerwonej fasoli i samodzielnie przygotować sos pomidorowy z TEGO przepisu),
- 1 duża cebula,
- 1 marchew,
- olej do smażenia.

Mięso kroimy na plastry (grubość ok. pół centymetra), nacieramy z obu stron przyprawą do chili con carne (jak na zdjęciu wyżej). Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju (jeśli chcecie, można pominąć olej używając tej patelni), smażymy mięso z obu stron, do zmiany koloru. W tym czasie niewielki garnek napełniamy do połowy wodą, zagotowujemy z dodatkiem marchewki (wcześniej obranej i pokrojonej w kostkę).

Po chwili do mięsa dodajemy pokrojoną na ćwiartki cebulę.

Mięso dalej smażymy. Gdy zmieni kolor z obu stron, dodajemy do gotującej się wody w garnku. Cebulę smażymy dalej - do zarumienienia. Na koniec dodajemy ją do mięsa. Patelnię zalewamy 1/2 szklanki wody, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy do mięsa. Garnek przykrywamy pokrywką, mięso dusimy do miękkości. Po ok. 15 minutach dodajemy fasolę z kukurydzą w sosie pomidorowym. Dusimy dalej - do miękkości mięsa. Na koniec przyprawiamy do smaku (opcjonalnie). Smacznego!



Komentarze

  1. Mariko, ale zrobiłaś złociste danie. Piękny schab. Cudny, taki charakterystyczny dla dań meksykańskich kolor. Ummm, chętnie zjadłabym taką porcję ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł:) na pewno wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pachnie pieknie i taki cudnie kolorowy:)

    OdpowiedzUsuń
  4. noo, zazdroszczę patelni!!!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Niom! Zajrzyj do mnie jutro, podzielimy się wrażeniami z testowania patelni ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Sosik wygląda obłędnie. Zupełnie inne wydanie tradycyjnego schabu,Podoba mi się:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Thank you, this blog has added to my knowledge obat maag yang aman It's perfect

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Śliwki w occie - przepyszne!