Przejdź do głównej zawartości

Ciasto z CAŁYMI gruszkami

Kiedyś robiłam ciasta: z całymi jabłkami oraz z całymi pomarańczami i były to jedne z najbardziej udanych wypieków. Dzisiejsza propozycja jest potwierdzeniem tej tezy - ciasto smakuje wybornie!
W dodatku ciekawie wygląda i jest łatwe w przygotowaniu. Zachęcam do spróbowania! Przepis znalazłam na blogu Ewa w kuchni, zmodyfikowałam do swoich potrzeb.

Składniki:
- 6 małych gruszek (najlepiej wybrać gruszki o podobnych rozmiarach),
- posypka z przypraw: cynamon, kardamon, cukier, skórka z cytryny,
- ulubiony dżem - łyżeczka do każdej gruszki,
- 3 jajka,
- szczypta soli,
- 3/4 szklanki mąki pszennej,
- 1,5 łyżki kakao,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 szklanki oleju,
- 1/2 szklanki cukru,

Gruszki myjemy, obieramy bardzo ostrożnie, by nie urwać ogonków. Wydrążamy gniazda. Miejsce usuniętych gniazd napełniamy łyżeczką ulubionego dżemu. Gruszki układamy obok siebie na talerzu, polewamy ekstraktem z wanilii i posypujemy mieszanką przypraw. Zostawiamy. 
W tym czasie przygotowujemy ciasto: białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli na pianę, pod koniec dodajemy partiami cukier (zwykły i waniliowy), a następnie po jednym żółtku. Mąkę, kakao
 i proszek przesiewamy i dodajemy po łyżce do ciasta - miksując na najniższych obrotach. Na koniec dodajemy olej, mieszamy/miksujemy wolno. 
W tortownicy o średnicy 23 cm umieszczamy przygotowane ciasto, a następnie wkładamy gruszki
(w pozycji pionowej - jak na zdjęciu) - w takiej samej odległości od siebie. Wstawiamy do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika, pieczemy ok. 40 minut. Po upieczeniu studzimy i ewentualnie posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!


Komentarze

  1. Ale świetny pomysł:) Ciasto robi wrażenie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Porywam za jeden ogonek gruszeczkę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam :) Zapraszam do udziału w akcji!
    http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/swiateczne-slodkosci

    OdpowiedzUsuń
  4. Imponujące to ciasto. Bardzo mi się podoba. Oj, smakowałoby by mi. Akurat teraz pije kawę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Również robiłam to ciacho z przepisu Ewy! Super sprawa! ciekawie wygląda i smakuje wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. haaaa ale czad:) świetne ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  7. już któryś raz widzę to ciasto, musi być naprawdę pyszne, podejmę temat, na pewno;)

    OdpowiedzUsuń
  8. U ciebie jak zwykle smakowicie i z pomysłem

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda rewelacyjnie :) Ciasta z całymi gruszkami mają w sobie coś wyjątkowego :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Efektowne i z pewnością pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Najlepszy dressing do sałaty

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!