wtorek, 9 września 2014

Kolorowe szaszłyki

Dzisiejszy przepis jest całkowitą improwizacją, za to bardzo smaczną. Obiad był tak aromatyczny, że ciężko poprzestać na jednym szaszłyku. Zapraszam na przepis!

Składniki:
- 400 g piersi z kurczaka,
- marynata: 4 łyżki oleju rzepakowego, posiekany koperek, sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka, tymianek,
- pokrojona w plasterki cebula,
- pokrojone w kostkę papryki: czerwona i żółta,
- pokrojona w kostkę cukinia,
- pieczarki - pokrojone na 4 części,
- liście lubczyku.

Mięso myjemy, osuszamy, kroimy na podobnej wielkości kwadraty. Umieszczamy w naczyniu z marynatą, dokładnie obtaczamy, a następnie wstawiamy na 1-2 godziny do lodówki (może być nawet na noc). Na patyki nadziewamy: mięso, cebulę, paprykę czerwoną, mięso, cukinię, pieczarki, paprykę żółtą, mięso. Można w dowolnej kolejności. Układamy w naczyniu żaroodpornym (lub w rękawie), na wierzchu układamy liście lubczyku, a następnie pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni i pieczemy ok. 40 minut. Smacznego!

11 komentarzy:

  1. Lubię takie szaszłyki, bo i ładnie wyglądają, tworząc dekorację na stole, są porcjowane a przede wszystkim smaczne. Świetnie składniki dobrałaś :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj, dawno nie robiłam takich szaszłyków. Muszę zrobić koniecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę i ja się zabrać za szaszłyki:)Twoje pyszne,kolorowe,aż ślinka leci:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Szaszłyki są niezawodne - pyszne, szybkie i efektowne:)

    OdpowiedzUsuń
  5. noo, fajnie, można tak zapamiętać lato....;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Będzie mi brakowało grilla zimą! Takie szaszłyki są super

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo dobry pomysł z tym naczyniem, kiedyś robiłam bez przykrycia w piekarniku ale troszkę wtedy wysychają

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

drukuj