Przejdź do głównej zawartości

Jesienny tort z musem śliwkowym

Moi Drodzy, wybaczcie mi tak długą ciszę. Ostatnio zupełnie nie miałam czasu na blogowanie, stąd brak nowych przepisów. Remont mieszkania i jeszcze więcej pracy porządnie dały się we znaki :). Mam nadzieję, że teraz uda mi się wszystko pogodzić. Na dobry początek mam dla Was przepis na tort, który jest tak aromatyczny, że nie sposób się mu oprzeć. Zachęcam do spróbowania! Przepis znalazłam na blogu Chleb miejski.

Składniki - biszkopt:
- 7 jajek (białka i żółtka oddzielnie),
- szczypta soli,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej,
- 2 łyżki przyprawy do piernika.

Składniki - pozostałe:
- 1 kg wypestkowanych śliwek,
- ok. 650 ml śmietany 30-36%,
- 3 łyżeczki żelatyny,
- ok. 100-150 g gorzkiej czekolady,
- 3 łyżki cukru pudru,
- poncz: 1/2 szklanki nalewki śliwkowej/wiśniowej/porzeczkowej, sok z 1/2 cytryny, 2 łyżki cukru/cukru pudru, 1/2 szklanki wody.

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec partiami dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku. Mikser wyłączamy. Dodajemy mieszankę przesianych składników: mąki pszennej, mąki ziemniaczanej, kawy, proszku do pieczenia oraz przyprawy do piernika. Mieszamy za pomocą łyżki - delikatnie. Ciasto umieszczamy w tortownicy (średnica 25-30 cm), wyrównujemy wierzch. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni, pieczemy ok. 30-40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu tortownicę z ciastem upuszczamy na dywan z wysokości kolan. Zostawiamy do przestudzenia (już na blacie ;)).
Piekarnika nie wyłączamy - wstawiamy do niego umyte, przekrojone na pół i wypestkowane śliwki (najlepiej w naczyniu żaroodpornym bez przykrycia, skórkami do dołu). Pieczemy 40 minut. Po upieczeniu studzimy,
 a następnie miksujemy blenderem na gładki mus. Można zostawić 4-5 połówek do dekoracji.
Przygotowujemy poncz: mieszamy w szklance nalewkę śliwkową (lub wiśniową, porzeczkową) z sokiem
 z cytryny, wodą oraz cukrem. 
Przygotowujemy krem: żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody, zostawiamy do napęcznienia. W tym czasie ścieramy czekoladę na tarce z małymi oczkami. Pół szklanki śmietany podgrzewamy z żelatyną, nie doprowadzając do wrzenia. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, a następnie studzimy. Pozostałą śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec dodajemy chłodną śmietanę z żelatyną, ubijamy dosłownie chwilę - tylko do połączenia. Mikser wyłączamy. Dodajemy czekoladę, mieszamy łyżką. 
Ciasto należy przekroić na 3 równe blaty. Zaczynamy od pierwszego: nasączamy ponczem, smarujemy
 1/3 musu śliwkowego i 1/3 kremu. Układamy drugi blat i postępujemy identycznie, a następnie 3 - tak samo. Pozostałym kremem dekorujemy cały tort (również boki). Na wierzchu układamy śliwki. Boki można dodatkowo posypać startą czekoladą. Gotowy tort wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego!

Komentarze

  1. Masz rację-nie sposób mu sie oprzeć!!! wygląda tak pysznie,że muszę go zrobić:)przepis zapisuję:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale on jest piękny, a po składnikach widzę, że pyszny jeszcze bardziej :), pozdrówcia :-*

    OdpowiedzUsuń
  3. ciasto wygląda obłędnie :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. nie lubię śliwek, ale ten tort wygląda tak pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. cudeńko:D mniammmmmm jak ja kocham takie torty:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mariko, ten tort wzbudził mój zachwyt już wczoraj, ale dzisiaj dopiero się wypowiem, ponieważ chętnie znów się będę nim zachwycać. Przepis zapisuję i koniecznie muszę go zrobić, póki śliwki są. Cudnie i smacznie się zanosi :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajny tort, wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmm, wygląda cudownie, musiał pachnieć niesamowicie kusząco :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Zimowa sałatka z buraków i papryki + nowa metoda pasteryzacji