Przejdź do głównej zawartości

Muffinki jabłkowo-marchewkowe

Zapach, który wypełniał aromat kuchni podczas pieczenia, zdecydowanie przybliżał nam jesień. Nie da się ukryć, już bliżej niż dalej. Pogoda coraz bardziej przypomina o końcu lata i powoli zachęca do wyjęcia cieplejszych ubrań. W związku ze zbliżającą się jesienią, zachęcam do jabłkowych eksperymentów. Muffinki mają w sobie więcej jabłek i marchwi niż samego ciasta, ale właśnie dzięki temu są takie pyszne. Miałam obawy, czy się upieką, jednak zupełnie niepotrzebnie. Bardzo, bardzo polecam!

Składniki:
- 1 średniej wielkości marchew,
- 2 jabłka (niewielkie),
- 2 jajka,
- 3/4 szklanki mąki pszennej,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1/3 szklanki cukru,
- 1/3 szklanki oleju,
- szczypta soli,
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego,
- przyprawa do kawy i deserów lub mieszanka cynamonu, kardamonu i brązowego cuku.

Marchew myjemy, obieramy i ścieramy na tarce z małymi oczkami. Jabłka myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd i kroimy w kosteczkę. Umieszczamy je (tylko jabłka) w misce, polewamy ekstraktem, mieszamy
i zostawiamy. W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki: w jednej misce umieszczamy jajka i olej - mieszamy, w drugiej pozostałe składniki suche (mąka, cukier, proszek do pieczenia, soda, sól). Mieszamy. Zawartość obu misek łączymy w jednej, dodajemy marchew i jabłka (razem z ekstraktem). Mieszamy tylko do połączenia. Gotową masę umieszczamy w foremkach na muffinki. Każdą z nich posypujemy po wierzchu mieszanką przypraw (cynamon, kardamon, cukier brązowy) lub gotową przyprawą. Pieczemy ok. 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Smacznego!

Komentarze

  1. Mariko, ja też tak mam, kiedy eksperymentuję, to obawiam się czy to akurat dobrze wyjdzie. I najczęściej jest tak, że dobrze wychodzi nam, bo jest smaczne. A Twoje muffinki są takie puszyste i śliczne a to za sprawą marchewki, która daje piękny kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Twoje z jabłkiem znam-robiłam,są pyszne:)teraz pora na te z marchewką:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak jest więcej wsadu niż ciasta, to na pewno są w moim guście ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, wygląda wspaniale, musiały być cudownie wilgotne :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Śliwki w occie - przepyszne!