Przejdź do głównej zawartości

Konfitura wiśniowa

Idealna do ciast, babeczek, naleśników. W sam raz na długie jesienne i zimowe wieczory. Największą zaletą jest samodzielne wykonanie, dzięki któremu wiemy, co jest w środku. Przepis znalazłam
u Patyski i bardzo polecam!

Składniki:
- 1 kg wiśni,
- 1 kg cukru,
- ok. 3/4 szklanki wody.

Wiśnie myjemy i pozbawiamy pestek (jeśli nie macie drylownicy, polecam słomkę - wówczas wiśnie nie są aż tak zmiażdżone). Z cukru i wody gotujemy syrop. Na wrzący wrzucamy wiśnie i gotujemy 5 minut od ponownego zagotowania. Wyłączamy. Czynność powtarzamy kilka razy, najlepiej przez ok. 3 dni. Gdy owoce będą szkliste, a konfitura będzie gęsta na zimno, jest gotowa. Umieszczamy ją (na gorąco)
w odpowiednio przygotowanych słoikach, zakręcamy, ustawiamy do góry dnem. Po ostudzeniu przyklejamy etykiety. Smacznego!

Komentarze

  1. Już czuję zapach pączków,ciast z tą konfiturą:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Och tak Mariko. Domowe najlepsze. Teraz taki gorący czas na słoiczki i chowanie do nich wszystkich skarbów. Jednym właśnie z nich jest taka konfitura, którą bardzo lubię obok frużeliny. Pychota:)

    OdpowiedzUsuń
  3. super! ostatnio, za namowa znajomej przygotowalam sloiczek konfitury malinowej z nuta cytrynowa. Pycha! Ale ta wisniowa tez sprobuje ;))

    OdpowiedzUsuń
  4. Domowe przetwory są najlepsze:) Ja właśnie produkuję konfitury śliwkowe.

    OdpowiedzUsuń
  5. Domowa konfitura najlepsza pod słońcem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm fajowa :) muszę wypróbować patent ze słomką :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mariko, jakże się cieszę, że przypadły Wam do gustu!
    dziękuję! :-*

    OdpowiedzUsuń
  8. Słomka? To ciekawe. Ja rok temu drylowałam wiadro wiśni agrafką i spinaczem biurowym na przemian. Było okropnie. Drylownice mam dwie - też do kitu. Tak więc ta słomka daje mi nadzieję na drylowniczy sukces:):):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznam, że słomką szło sto razy lepiej niż drylownicą. Polecam ten sposób :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Nalewka miętowa