Przejdź do głównej zawartości

Błyskawiczne ciasto z mirabelkami (bez miksera)

Jeśli lubicie słodko-kwaśne ciasta, dzisiejszy przepis jest dla Was. Jest błyskawiczne zarówno
w przygotowaniu, jak i jedzeniu! Nie musicie mieć miksera, wystarczy łyżka i dwie miski. Przepis jest idealny na niezapowiedziane wizyty. Źródło: Kuchnia Agaty.

Składniki (na małą keksówkę; w przypadku większej blachy, radzę podwoić składniki):
- 2 jajka,
- pół szklanki oleju rzepakowego,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego (najlepiej domowego),
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii,
- dodatkowo: 1-2 łyżki wody (jeśli ciasto będzie zbyt gęste i zbite),
- opcjonalnie: przyprawa do kawy i deserów lub mieszanka: cynamonu, kardamonu i brązowego cukru,
- 1 szklanka wypestkowanych mirabelek.

Wszystkie składniki suche umieszczamy w jednej misce (mąka, cukier, sól, proszek do pieczenia, cukier waniliowy), mokre w drugiej (jajka, olej, ekstrakt). Zawartość obu misek mieszamy, następnie łączymy
w jednej (jeśli będzie zbite/gęste, dodajemy trochę wody i mieszamy). Ciasto umieszczamy w formie, układamy umyte, wypestkowane i przekrojone na pół mirabelki - skórkami do dołu. Posypujemy obficie przyprawami. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy do suchego patyczka (ok. 40 minut). Smacznego!


Komentarze

  1. Ciasto z mirabelkami jeszcze nigdy nie jadłam. Wygląda doskonale:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kochana,zaraz będę:)ciastem mnie skusiłaś:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ojjj, tak na koniec lata idealnie prawda?

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wygląda. Śliczny kolor. Nie piekłam ciasta z mirabelkami i jest to dla mnie wyzwanie, żeby upiec, bo mi język ucieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię mirabelki choć to zapomniane śliwki a szkoda bo są pyszne. Ciasto wygląda smakowicie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm, wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Najlepszy dressing do sałaty

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!