Przejdź do głównej zawartości

Zabierz ciasto na wakacje! - test formy oraz przepis na tartę bez pieczenia

Dzisiejszy wpis będzie dotyczył recenzji prostokątnej formy do pieczenia z pokrywką, którą miałam przyjemność testować dzięki współpracy z Emako.pl. Przyznam, że wśród moich zbiorów różnokształtnych blach brakowało właśnie takiej - z przykrywką, idealnej do ciast na drogę. Wielokrotnie miałam problem z przewiezieniem ciasta. Na szczęście znalazłam idealne rozwiązanie :). Dodam jeszcze, że niniejsza recenzja jest wyrazem mojego subiektywnego zdania. Będę wdzięczna za Wasze opinie na temat tego produktu, jeśli macie go w posiadaniu :)

Składniki na ciasto:
- spód: 300 g kakaowych herbatników, 50 g masła, 50 g gorzkiej czekolady,
- krem: 200 ml śmietany kremówki 30-36%, ok. 300 g mascarpone, 3-4 łyżki cukru pudru,
- dodatkowo: małe opakowanie borówek amerykańskich.

Wszystkie składniki na spód umieszczamy w malakserze. Miksujemy do momentu uzyskania konsystencji mokrego piasku. Gotową masą wykładamy formę tak, by boki były nieco wyżej. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie można zacząć przygotowywać krem: śmietanę ubijamy, stopniowo dodajemy cukier. Gdy będzie prawie gotowa, dodajemy mascarpone. Miksujemy tylko do połączenia, by masa się nie zważyła. Gotowy krem równomiernie rozkładamy na spodzie, układamy umyte i osuszone borówki. Wstawiamy do lodówki na ok. godzinę. Podajemy. Smacznego! :) (inspiracja przepisu)

Opis prostokątnej formy do pieczenia z pokrywką:
"Prawdziwa przyjemność z pieczenia zaczyna się wówczas, gdy nasze wypieki są udane i możemy nimi obdzielić swoich bliskich. Wyjątkowa forma do pieczenia z naszej kolekcji pozwala na przygotowanie różnych wypieków - ciast, tart, mięs, zapiekanek, pasztetów oraz warzyw. Wykonana jest z wysokiej jakości stali odpornej na wysokie temperatury. Nadaje się do pieczenia zarówno w piekarnikach elektrycznych, jak i gazowych. Specjalna dwuwarstwowa powłoka non-stick zapobiega przywieraniu wypieków i ułatwia ich sprawne wyciąganie. Dodatkowo, forma zawiera przeźroczystą pokrywkę z plastiku, chroniącą zawartość przed wysychaniem. Specjalne rączki umożliwiają wygodne transportowanie.

Cechy produktu:
  • uniwersalne zastosowanie;
  • wysokiej jakości stal;
  • powłoka non-stick zapobiega przywieraniu;
  • max. temperatura pieczenia aż 230 stopni;
  • łatwe wyjmowanie wypieków;
  • duży rozmiar (31x21x5 cm);
  • łatwa w pielęgnacji;
  • odpowiednia do zmywarki;
  • plastikowa przykrywka z rączką w zestawie;
  • wygodne uchwyty." (informacje ze strony Emako.pl).
Moja opinia:
Wybierając formę do testowania zastanawiałam się, czy nie będzie to kolejna blacha do rzadkiego, odświętnego wykorzystania. W ostatnim czasie nagromadziłam ich sporo, dlatego poważnie zastanawiałam się, czy warto. Po pierwszym użyciu stwierdziłam, że to był idealny wybór. Blacha ma rozmiar, jakiego dawno szukałam. Jest uniwersalna w zastosowaniu, z uwagi na wysokość. Pokrywka sprawdza się zarówno w podróży, jak i przechowywaniu w lodówce - by wypieki nie przejmowały zapachów pozostałych produktów. Jak widać na zdjęciach, robiłam w niej tartę. Nie było problemów z wyjęciem, ani zsuwaniem się świeżego ciasta z boków. Cena jest warta całego kompletu, czyli formy wraz z pokrywką - 35,90 zł. Jeśli chcecie przeczytać inne opinie osób korzystających z tej formy - zachęcam: klik


Aakcesoria kuchenne, przybory do kuchni, przybory do pieczenia Atrakcyjne ceny w EMAKO.pl

Komentarze

  1. Mam podobną,a le zakupioną w Lidlu - jest niezastąpiona (i jest dwupoziomowa, co tez jest świetnym bonusem)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pomysł rewelacyjny, w szczególności jeśli chodzi o transportowanie ciasta. Będę musiała sobie kupić.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam taką okrągłą, z Tchibo, to fajny pomysł na transport ciastowy ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam okrągłą formę do tortów. Genialna. Przymierzałam się do innego kształtu. Myślę, że się skuszę, bo często przewożę moje wypieki. Świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam te formę, jest świetna :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Również mam taką samą formę, zakupiłam ją w Lidlu.
    Jest bardzo fajna, łatwo się czyści, jest stabilna, no i najważniejsze, że ma przykrycie, którego najczęściej używam na przykrywanie ciast bożonarodzeniowych, gdy już w lodówce nie ma miejsca na ciasto, a mrówki, tylko czekają na lśniące polewy i słodkie masy :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Zimowa sałatka z buraków i papryki + nowa metoda pasteryzacji