Przejdź do głównej zawartości

Pizza pieczona na specjalnej formie

Przepis na pizzę dobrze znacie. Dzisiejszy jest kolejną propozycją odnośnie dodatków, a także będzie zawierał moją opinię na temat formy do pizzy. Powstał w efekcie współpracy ze sklepem internetowym Emako.pl, dzięki któremu mieliśmy możliwość przetestowania pizzy na blasze do niej przeznaczonej. 

Składniki na pizzę:
- ciasto z połowy TEGO przepisu,
- sos pomidorowy do posmarowania spodu,
- 1/2 papryki kremowej,
- 1/2 papryki zielonej,
- ulubiona szynka,
- 2 duże pieczarki,
- 1 mała cebula,
- mozzarella lub/i ser żółty,
- sól prowansalska,
- szczypiorek.

Ciasto przygotowujemy zgodnie z przepisem. Układamy na blasze, smarujemy sosem. Układamy surowe składniki - warzywa muszą być dokładnie umyte i pokrojone na cieniutkie plasterki (papryki, pieczarki oraz cebula). Szynkę kroimy w większą kostkę, mozzarellę ścieramy, szczypiorek siekamy. Całość posypujemy lekko solą, a następnie startą mozzarellą. Na wierzchu układamy posiekany szczypiorek. Wstawiamy do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika. Pieczemy (koniecznie z użyciem termoobiegu) ok. 12-15 minut (do zarumienienia). Smacznego!

Opis formy do pizzy:
"Wykonana z najwyższej jakości metalu okrągła forma do pieczenia pizzy o średnicy 32 cm świetnie sprawdzi się do przygotowywania tej tradycyjnej włoskiej potrawy w warunkach domowych. Duży rozmiar pozwala jednorazowo upiec sporej wielkości pizzę. Specjalne otwory na powierzchni zapewniają doskonałą wentylację i równomierne pieczenie. Nieprzywierająca powłoka zapobiega przypalaniu oraz przyklejaniu się ciasta do formy i gwarantuje jego lekkie odchodzenie. Pozwoli to w łatwy i szybki sposób ściągnąć pizzę z blaszki i jeszcze gorącą podać do stołu. 

Cechy produktu:
  • najwyższa jakość,
  • praktyczna, nieprzywierająca powłoka non-stick,
  • odporna na wysokie temperatury do 230 stopni,
  • średnica 32 cm,
  • otwory umożliwiające wentylację,
  • łatwa w utrzymaniu czystości,
  • płaska - zajmuje mało miejsca w przechowywaniu." (informacje ze strony Emako.pl).
Moja opinia:
Wszystkie cechy formy do pizzy są zgodne ze stanem faktycznym. Pizza nie przywiera do formy, a jej gotowość do wyjęcia z piekarnika można ocenić po odstawaniu od jej brzegów. Przygotowana na tej formie smakuje zdecydowanie lepiej niż ta ze zwykłej blachy - jest równomiernie upieczona, ładnie wyrośnięta (co możecie ocenić sami). Osobiście jestem bardzo zadowolona z produktu, spełnił wszystkie moje oczekiwania. Dodatkowo uważam, że cena 15,99 zł jest bardzo przystępna, a forma zdecydowanie jej warta. Zachęcam do spróbowania, z pewnością będziecie mile zaskoczeni efektem. Na stronie internetowej sklepu możecie także poczytać opinie innych osób na temat tej formy (klik) :). 


Akcesoria kuchenne, przybory do kuchni. Atrakcyjne ceny w EMAKO.pl

Komentarze

  1. Rzeczywiście same zalety takiej formy do pizzy. Na pewno ta forma wpływa na smak pizzy. Tak więc Mariko, poczęstuję się jednym kawałkiem, żeby zdegustować.... Ummm, pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smacznego, Krysiu! A formę polecam. Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Ojej ależ kusisz tą pizzą, wygląda rewelacyujnie

    OdpowiedzUsuń
  3. podobną kupiłam ostanio w biedronce, ale szczerze, nie zauważyłam różnicy smaku czy chrupkości po upieczeniu w takiej formie z dziurkami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poważnie? Biedronkową mam od dawna, dlatego bez wahania zdecydowałam się na kolejną z dziurkami. Pieczona na zwykłej balsze piekarnikowej smakuje wg mnie inaczej, bardziej "ciastowo" niż jak pizza. Jednakże dziękuję za opinię - każda jest dla mnie bardzo cenna!

      Usuń
  4. matkooooo boskooooooooooooooooooooooooooooo <3 <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajna blaszka :-) a pizza wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja dziurkowane formy wymieniłam na rozgrzaną blachę i wysoką temperaturę - skok jakościowy nastąpił

    OdpowiedzUsuń
  7. Mam podobną formę do pizzy, robię ją często, bo uwielbiamy :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo ciekawa ta forma, wygląda super! :) Pizza widać, że doskonała :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ta pizza na zdjęciach wygląda bajecznie. Od razu zachciało mi się jeść :) Jak widać, dobra forma do pizzy to gwarancja sukcesu kulinarnego.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Nalewka miętowa