Przejdź do głównej zawartości

Makaron z cukinią i szafranem

Dzisiejsza propozycja jest doskonałym pomysłem na brak czasu i duży apetyt. Przygotowanie zajmuje niewiele więcej niż czas gotowania makaronu, a efekt potrafi zaskoczyć. Dodatkowo jest to danie, które szczególnie polecam latem - jest lekkie, a jednocześnie zaspokaja głód. Przepis znalazłam na Kwestii Smaku. Polecam!

Składniki:
- 1 średniej wielkości cukinia,
- 1 cebula (użyłam czerwonej),
- szczypta nitek szafranu,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 1/2 opakowania ulubionego makaronu,
- sól,
- starty parmezan.

Cebulę kroimy w drobną kostkę, lekko solimy. Zagotowujemy wodę na makaron. Cukinię 'obieramy' za pomocą obieraczki, by utworzyły się długie i cienkie paski. Nitki szafranu umieszczamy w szklance
i zalewamy do ok. 1/4 wysokości ciepłą wodą. 
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Podsmażamy cebulę. Po chwili dodajemy cukinię, lekko solimy. Dusimy pod przykryciem do momentu ugotowania makaronu al dente. Tuż przed końcem gotowania makaronu, do warzyw dodajemy szafran z wodą. Dusimy dalej. Makaron dodajemy na patelnię prosto
 z wody. Mieszamy. Całość ewentualnie przyprawiamy solą. Podajemy, posypujemy drobno startym parmezanem. Smacznego!

Komentarze

  1. Danie faktycznie na szybko i dla zgłodniałych. Lubię makarony, lubię cukinie. Świetne połączenie i danie takie prosto z patelni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowite. Zwłaszcza przed 15-stą ;-). Cukinii mam dostatek, więc wszelkie wariacje na temat tego warzywa mocno pożądane ;-).

    OdpowiedzUsuń
  3. Ulala z szafranowym dodatkiem,fajne smaki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. często jadamy podobnie, pięknie wyszło i smakowało co???

    OdpowiedzUsuń
  5. Z szafranem? Ciekawa jestem smaku :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Śliwki w occie - przepyszne!