czwartek, 10 lipca 2014

Kopytka z bobu

Zazwyczaj jemy bób sam w sobie, bez żadnych dodatków. Do niedawna z jednym małym wyjątkiem (klik). Tym razem mamy bób w TAKIEJ ilości, że w czystej postaci zdecydowanie nam się przejada (choć na krótko :)). Z tego powodu powstały kopytka, na które przepis znalazłam na Kwestii Smaku. Zachęcam, są obłędne!

Składniki:
- 330 g ugotowanego bobu (waga po ugotowaniu i obraniu),
- ok. 100 g mąki pszennej + więcej do podsypywania,
- 1 jajko,
- sól, pieprz.

Bób gotujemy w wodzie z dodatkiem odrobiny cukru oraz większej ilości soli. Odcedzamy, studzimy,
a następnie obieramy. Przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajko, mąkę, sól i pieprz. Zagniatamy, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Formujemy długi wałek, a następnie za pomocą ostrego noża kroimy na kawałeczki (kopytka). Wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy ok. 30 sekund od wypłynięcia na wierzch. Podajemy. Smacznego!

9 komentarzy:

  1. Wyglądają super, szkoda że nie lubię bobu :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj, posiał się gdzieś mój komentarz :/

    OdpowiedzUsuń
  3. Skarbnico pomyslow zainspirowalas mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł, takich jeszcze nie jadłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. a to ci nowość, nie znam! pewnie są tak pyszne, jak piszesz!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny pomysł, ja myślałam żeby zrobić takie z groszku lub fasoli

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

drukuj