Przejdź do głównej zawartości

Gnocchi

Przyznam, że bardzo ciężko jest wrócić do rzeczywistości po wakacjach, ale trzeba się z tym jakoś zmierzyć. Za nami cudowny włoski tydzień, stąd dzisiejsza propozycja na włoskie kluseczki gnocchi. Przepis podpatrzyłam na blogu Antenki i przyznam, że jest rewelacyjny. Gnocchi smakują zarówno na ciepło, jak i zimno. W najbliższym czasie będą pojawiały się przepisy na ich wykorzystanie :).

Składniki (na ok. 60 sztuk):
- 1 kg ziemniaków (waga przed ugotowaniem),
- 2 żółtka,
- ok. 250 g mąki pszennej,
- sól, pieprz.

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, następnie odcedzamy, studzimy i przeciskamy przez praskę. Do zimnych ziemniaków dodajemy żółtka, sól i pieprz oraz mąkę - powoli, do momentu aż ciasto nie będzie się kleiło. Zagniatamy. Z gotowej kuli ciasta formujemy wałeczek, kroimy nożem na mniejsze kawałki (jak kopytka), formujemy kuleczki i rozgniatamy widelcem. W razie potrzeby podsypujemy mąką - na każdym etapie, by ciasto się nie lepiło. Wrzucamy na osolony wrzątek. Gdy wypłyną na powierzchnię, odcedzamy. Smacznego!

Komentarze

  1. Ja z wakacyjnego wyjazdu wróciłam już niemal tydzień temu, a wciąż nie mogę wrócić do rzeczywistości:):):) Zazdroszczę pobytu we Włoszech i podkradam kilka gnocchi:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wierzę Mariko, że trudno się wraca po wakacjach. Ale... pomału, pomału..
    Przywitałaś nas świetnym przepisem. Bardzo lubię wszelkie kluchy, a gnocchi szczególnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. kocham te kluseczki:) wpadam w takim razie na obiadek, wstawiaj wodę pod klusie;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy ich nie robiłam. Wyglądają pysznie :-) z chęcią wypróbuje :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Zimowa sałatka z buraków i papryki + nowa metoda pasteryzacji