wtorek, 3 czerwca 2014

Zielona surówka obiadowa

O dobroczynnych właściwościach selera naciowego wspominałam w jednym z poprzednich postów. Zachęcam do odświeżenia wiadomości. Dzisiejsza propozycja została znaleziona na jednym z blogów
i szczególnie przypadła mi do gustu. Jeżeli chcecie ją odchudzić o majonez, można to zrobić. Wystarczy zastąpić dobrym olejem roślinnym tłoczonym na zimno, zgodnie z produktami przyjaznymi inicjatywie DETOX last minute. 

Składniki:
- 1/2 sałaty lodowej,
- 1 mały lub 1/2 większego ogórka zielonego,
- kilka łodyg selera naciowego,
- 1 łyżka majonezu lub 1 łyżka oleju roślinnego tłoczonego na zimno,
- sok z 1/2 cytryny,
- 1 łyżeczka cukru,
- sól, pieprz.

Sałatę myjemy, rwiemy na drobne kawałki. Ogórek myjemy, nie obieramy ze skórki. Kroimy na cieniutkie półplasterki, najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw. Seler naciowy myjemy, kroimy na cienkie plastry. Składniki umieszczamy w misce, dodajemy majonez/olej, sok z cytryny i przyprawy. Mieszamy, ewentualnie doprawiamy do smaku. Przed podaniem schładzamy w lodówce. Smacznego!

10 komentarzy:

  1. Taka surówka to moje smaki, ponieważ wszystkie składniki należą do moich ulubionych. Świetnie je połączyłaś i pięknie podałaś :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chrupiąca,świeża,orzeźwiająca...czego chcieć więcej:)

    OdpowiedzUsuń
  3. porywam do swojego obiadu:) mniammmm

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis biorę i robię w niedzielę :D <3

    OdpowiedzUsuń
  5. takie są najlepsze do obiadu:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajne połączenie, idealna surówka do obiadu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszę koniecznie spróbować, bo nie robiłam jeszcze takiej sałatki :-) a do obiadu będzie idealna :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo lubię takie sałatki, ale najbardziej smakują mi w niedzielę, nie wiedzieć dlaczego ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Sałatka dobra rzecz, zwłaszcza taka ;)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

drukuj