Przejdź do głównej zawartości

Zapiekanka z ziemniakami, kiełbasą i pieczarkami

Nowy tydzień rozpoczynamy konkretami. Ostatnio brakuje mi czasu na wszystko, więc poszukuję pomysłów na tego typu dania: składniki niezbyt wyszukane, przygotowanie jak najszybsze, treściwe, dania ciepłe. Dzisiejsza zapiekanka spełnia wszystkie wyżej wymienione cechy, dlatego szczególnie polecam ją wszystkim zapracowanym :)

Składniki:
- 5-6 małych ziemniaków (surowych),
- 5-6 pieczarek,
- 1 laska kiełbasy (mała),
- 1 cebula,
- 1 puszka pomidorów,
- ser (żółty lub mozzarella),
- sól ziołowa,
- przyprawa do pomidorów Kamis.

Kiełbasę kroimy w kostkę, podsmażamy na suchej patelni. Pod koniec dodajemy cebulę pokrojoną
w kostkę. Pomidory z puszki miksujemy blenderem na sos z dodatkiem ulubionych przypraw (np. sól, pieprz, papryka ostra, bazylia, oregano, ewentualnie koncentrat pomidorowy). Na dnie naczynia żaroodpornego układamy warstwami: obrane i pokrojone na cieniutkie plasterki ziemniaki (najlepiej na tzw. tarce ogórkowej), posypane solą ziołową, pieczarki - umyte i pokrojone w cienkie plasterki, podsmażona kiełbasa z cebulą - i od nowa - ziemniaki, itp. Gdy wszystkie składniki się skończą, polewamy sosem pomidorowym. Wierzch posypujemy przyprawą do pomidorów, a następnie startym serem. Całość przykrywamy szczelnie folią aluminiową i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 40 minut. Pod koniec zdejmujemy folię i zapiekamy. Smacznego!

Komentarze

  1. Taka zapiekanka z pewnością ucieszy wszystkich domowników. Bo i smak przypadnie wszystkim do gustu i pięknie wygląda. Lubię taki zapiekanki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. to się nazywa super obiad:D zawsze i wszedzie!

    OdpowiedzUsuń
  3. To jest danie dla mnie, ja i moja rodzina uwielbiamy takie zapiekanki :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Nalewka miętowa