piątek, 27 czerwca 2014

Muffinki kakaowe z figami

Dziś kolejny słodki przepis. Do jego wykonania zachęciły mnie przypadkiem znalezione w szafce figi. Inspirowałam się przepisem z bloga Zapach Domu, który lekko zmodyfikowałam. Musicie spróbować, smakują zupełnie inaczej niż zawsze. Lekko kawowy posmak w połączeniu z aromatem wanilii oraz 'chrupiącymi' figami dają w efekcie niebanalne muffinki. 

Składniki (na ok. 16 sztuk):
- 1,5 szklanki przesianej mąki pszennej,
- 1/3 szklanki kakao,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- pół szklanki oleju rzepakowego,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej zaparzona w 35 ml wrzątku,
- 150 ml mleka,
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii,
- suszone figi, pokrojone na małe kawałeczki.

Składniki suche umieszczamy w jednej misce (mąka, kakao, soda, proszek do pieczenia), składniki mokre w drugiej (jajka, olej, ekstrakt, mleko, kawa). Zawartość obu misek łączymy w jednej - mieszamy łyżką krótko, do połączenia. Masę przelewamy do foremek na muffinki. Na wierzchu każdej układamy kilka kawałków fig. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 15 minut - do suchego patyczka. Smacznego!

18 komentarzy:

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

drukuj