Przejdź do głównej zawartości

Jajka faszerowane szpinakiem

Były już muszle ze szpinakiem i fetą, teraz pora na kolejną zieloną przystawkę. Przyznam, że jej smak mnie zaskoczył - spodziewałam się, że nie będzie na tyle zaskakująca, by ją powtórzyć. Smak jajek faszerowanych szpinakiem zaskoczył mnie tak bardzo, że ukochane jajka z pieczarkami zyskały poważną konkurencję. Na ten moment są w gronie moich ulubionych przystawek. Polecam wypróbowanie! Przepis znalazłam na blogu Wiosenki.

Składniki:
- 5 jajek ugotowanych na twardo,
- duża garść świeżych liści szpinaku,
- 1 średniej wielkości cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- sól, pieprz,
- 1 łyżeczka oleju + 1 łyżeczka masła,
- 1 płaska łyżka majonezu.

W czasie gotowania jajek, na rozgrzanym na patelni tłuszczu (maśle i oleju) podsmażamy pokrojoną
w kostkę cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Gdy się zeszklą, wrzucamy umyte liście szpinaku. Podsmażamy do momentu zmniejszenia objętości. Na koniec przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ugotowane jajka obieramy ze skorupek, kroimy na pół (wzdłuż). Wydrążamy żółtka, umieszczamy w misce. Dodajemy szpinak z patelni. Miksujemy za pomocą blendera - do połączenia składników. Dodajemy majonez, przyprawiamy do smaku. Faszerujemy połówki białek. Gotowe jajka umieszczamy w lodówce. Smacznego!

Komentarze

  1. Idealna propozycja na przystawkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawa odmiana dla tradycyjnych jajek faszerowanych :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę wypróbować!:)

    Zapraszam do mnie! Dziś przepis na kurczaka w przepysznej marynacie!

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam jaja faszerowane, wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jajka uwielbiam, bosheeee.......jak się nie opamiętam, potrafię zjeść kilka na raz....mam na myśli takie z farszem, ale te BEZ również;p

    OdpowiedzUsuń
  6. Chętnie bym taki wszamała na kolację :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Nalewka miętowa