Przejdź do głównej zawartości

Drożdżówki z białym serem

Dzisiejsza pogoda nie nastraja optymizmem. Z tego powodu warto poprawić sobie humor innymi sposobami. Proponuję upieczenie drożdżówek z białym serem! Smakują obłędnie, długo zachowują świeżość i idealnie nadają się na drugie śniadanie w pracy. Same zalety! Przepis znalazłam na Moich Wypiekach.

Składniki:
- 500 g przesianej mąki pszennej,
- 2-3 łyżki cukru,
- 30 g świeżych drożdży,
- 2 jajka,
- 250 g ciepłego mleka,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 75 g rozpuszczonego masła,
- masa serowa: 400 g twarogu sernikowego, 4 łyżki miękkiego masła, skórka otarta z 1/2 cytryny, 1/2 szklanki cukru pudru, 1 żółtko, dodatkowo pozostałe białko do posmarowania.

Mleko podgrzewamy, jednak nie na tyle, by było gorące. W misce umieszczamy rozkruszone drożdże, zasypujemy cukrem i dodajemy ciepłe mleko. Mieszamy za pomocą trzepaczki do rozpuszczenia. Zostawiamy na chwilę. W tym czasie przesiewamy mąkę, rozpuszczamy masło i przygotowujemy pozostałe składniki. Do miski z drożdżami dodajemy jajka, sól, mieszamy trzepaczką. Potem kolejno - masło i partiami mąkę. Gdy będzie coraz trudniej mieszać, ciasto wyjmujemy z miski na stolnicę i zagniatamy do elastyczności. W razie potrzeby podsypujemy mąką. Gotowe ciasto (miękkie i bez grudek) ponownie umieszczamy w misce, przykrywamy i zostawiamy na ok. godzinę w ciepłym miejscu. 
Po godzinie zaczynamy przygotowanie masy serowej. Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera
i ucieramy do dokładnego połączenia.
Ciasto rozwałkowujemy na niezbyt gruby placek, rozkładamy równomiernie masę serową. Brzegi składamy do środka tak, by utworzyła się płaska rolada, złożona z 3 części (długa). Za pomocą ostrego noża kroimy ją na kawałki (paski ok. 3 cm). Każdy z nich "wykręcamy" - oba końce w przeciwnych kierunkach, by utworzyć skręconą bułeczkę. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułeczkę smarujemy lekko roztrzepanym białkiem. Wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 15-20 minut. Smacznego!

Komentarze

  1. takie drożdżówki to moja największa słabość, cudowne, pozdrawiam Mariko :-*

    OdpowiedzUsuń
  2. Smaki mojego dziecinstwa-w sklepiku szkolnym czesto bywaly,ale najlepsze byly w sklepie u sasiadki...mniam:)Piekne Twoje wyszly:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje wspomnienia drożdżówkowe wiążą się ze studiami. Zawsze wracam do nich z sentymentem :)

      Usuń
  3. Jeśli jutro pogoda dalej nie będzie nastrajać to też sobie takie zrobię :) pięknie wyszły.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam! Jednak pogoda mogłaby się poprawić :) Pozdrawiam!

      Usuń
  4. jezuuuuuuuuuuu!! wiesz, że takie łakocie uwielbiam, kocham, nawet w nd zajadałam....<3 moje ulubione drożdżówki;))

    OdpowiedzUsuń
  5. Mariko cudne są te drożdżóweczki. Nabrałam ochoty, żeby takie upiec na przyjazd mojej córki. Ona uwielbia bułeczki z serem. Ale się ucieszy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie życzę smacznego! :) Pozdrowienia :)))

      Usuń
  6. ojej ale piękne! zawsze uwielbiałam połączenie ciasta drożdżowego z serem :) muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają wspaniale! Zjadłabym takich napakowanych serem! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Odpowiedzi
    1. Ja też, choć przyznam, że od niedawna :)

      Usuń
  9. mmmmm! palce lizać! pychota! kocham takie połączenia!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale pysznie się prezentują :-) poproszę jedną do kawki :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Zimowa sałatka z buraków i papryki + nowa metoda pasteryzacji