Przejdź do głównej zawartości

Schab zapiekany ze szpinakiem, cukinią, pieczarkami i mozzarellą

Przyznam szczerze, że na samo wspomnienie o smaku tego mięsa natychmiast robię się głodna. Jest łatwe w przygotowaniu, bardzo aromatyczne i z pewnością warto je zrobić. Przepis należy do grona moich ulubionych. Bardzo polecam!


Składniki:
- 5-6 plasterków schabu,
- sól, pieprz, 2 ząbki czosnku, sól morska prowansalska,
- 1 cebula,
- kilka pieczarek,
- 1/2 cukinii,
- 2-3 garście liści szpinaku,
- 1 łyżka masła,
- mozzarella.

Schab kroimy na plastry, przyprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Podsmażamy na suchej patelni - tylko do zmiany koloru. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym. Na tej samej patelni rozpuszczamy masło, podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Po chwili dodajemy umyte i osuszone liście szpinaku. Smażymy przez chwilę. Dodajemy cukinię - umytą i pokrojoną w kostkę (nie obieramy) oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Przyprawiamy solą. Na schabie rozkładamy podsmażone warzywa. Na patelnię wlewamy 1/2 szklanki wody, doprowadzamy do wrzenia. Powstały sos przelewamy do naczynia z mięsem
i warzywami. Na wierzchu układamy umyte i pokrojone na plasterki pieczarki. Posypujemy solą prowansalską. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy przez ok. 20-30 minut. Pod koniec pieczenia posypujemy startą mozzarellą. Zapiekamy. Smacznego!

Komentarze

  1. boskie połączenie smaków:) biorę to!:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojj to może być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmm jaki fajny ten schab :)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny pomysł na schab :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam wszelkiego rodzaju zapiekanki. Lubię takie połączenie mięsa, szpinaku i... tego wszystkiego co dodałaś do swojego dania. Pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. kocham zapiekanki z dużą ilością sera, a mozzarellę ubóstwiam, tak, że piszę się na to danie;D

    OdpowiedzUsuń
  7. O rety! Wygląda mega apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam! ja robilam w śmietanie i pieczarkach :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Każdy pomysł na schab mile widziany :) super danie

    OdpowiedzUsuń
  10. Ależ to musi smakować wybornie :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Zimowa sałatka z buraków i papryki + nowa metoda pasteryzacji