Przejdź do głównej zawartości

Leczo z cukinią

Kiedy za oknem mamy deszczową pogodę, zawsze przychodzi apetyt na coś rozgrzewającego
i aromatycznego. Od razu przyszło mi na myśl leczo, które w swoim składzie zawiera przewagę warzyw. Cukinia nadaje całości niesamowitego aromatu. Zachęcam do spróbowania!

Składniki:
- 3 małe laski kiełbasy,
- 1 czerwona papryka,
- 1 niezbyt duża cukinia,
- 1 puszka pomidorów w zalewie,
- 1 duża cebula,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- przyprawy: sól morska, pieprz, cukier, papryka ostra, papryka słodka.

Kiełbasę kroimy w kostkę, umieszczamy na suchej patelni i podsmażamy. Patelnia powinna być duża, aby zmieściła wszystkie składniki. Gdy kiełbasa będzie odpowiednio podsmażona (czyli tak, jak lubicie), dodajemy cebulę - pokrojoną w kostkę lub pióra. Wszystko podsmażamy. Dodajemy umytą, pozbawioną gniazda oraz pokrojoną w kostkę/paski paprykę. Mieszamy. Cukinię dokładnie myjemy i kroimy w kostkę - nie obieramy. Dodajemy. Ostatnim składnikiem są pomidory. Wszystko dusimy na małym ogniu pod przykryciem. Jeśli lubicie więcej sosu, można podlać wodą. Dusimy do miękkości warzyw. Na koniec dodajemy koncentrat oraz przyprawy do smaku. Podajemy. Smacznego!

Komentarze

  1. Takie leczo właśnie znam i również polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno nie jadłam leczo. Narobiłaś mi ochoty!

    OdpowiedzUsuń
  3. Twoje leczo jest takie, jak lubię, bo warzywa nie są rozgotowane i nie stanowią brei. Pysznie zrobiłaś. Nabrałam ochoty na takie leczo. Pozdrawiam Cię Mariko serdecznie i życzę miłego weekendu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, Krysiu. Takie lubię najbardziej :) Pozdrawiam, również

      Usuń
  4. Przepycha wręcz! Robię podobne :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rozumiem, że z wyjątkiem kiełbasy :)

      Usuń
  5. Leczo z cukinią jest przepyszne! Uwielbiam i polecam wszystkim, którzy jeszcze nie jedli :)
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam uwielbiam leczo. Z cukinią też znam i robię :) Muszę zrobić, bo dawno nie było :)

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam! do tego świeże, gorące pieczywo i jestem w niebie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorące pieczywo to dodatek doskonały. Najlepiej takie domowe, prosto z pieca :)

      Usuń
  8. Ty to jak zwykle - smakowicie i pod mój gust .Pycha !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :) Cieszę się, że trafiam w Twój gust :)

      Usuń
  9. Wygląda super :)

    Zapraszam do mnie!
    Dopiero rozpoczynam swoją przygodę z blogowaniem, ale może kiedyś znajdziesz u mnie coś ciekawego :)

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za zaproszenie. Z miłą chęcią zajrzę :)

      Usuń
  10. To danie rozgrzewa idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teraz to już lepiej na ochłodzenie :)

      Usuń
  11. Bardzo przyjemny przepis :) Zrobię chłopakowi w piątek na obiad :P W wolnej chwili zapraszam na leczo do mnie - http://leczo.net.pl/

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Śliwki w occie - przepyszne!