środa, 28 maja 2014

Krucha tarta z rabarbarem, kardamonem i bezą

Mam nadzieję, że nie macie jeszcze dość rabarbaru? Kolejny przepis z jego udziałem, który zawładnął naszymi kubkami smakowymi. Tym razem z przepisu Zosi z Make life easier. Tarta jest niezwykle kusząca, absolutnie doskonała. Polecam! :)

Składniki (na małą blachę typu keksówka):
- 150 g zimnego masła,
- 180 g przesianej mąki pszennej,
- 30 g cukru pudru,
- 1 łyżka wody,
- 4 łodygi rabarbaru, 1 łyżka soku z cytryny, 1/4 szklanki cukru, szczypta kardamonu,
- beza: 2 białka, 2 łyżki cukru, szczypta soli.

Mąkę i cukier puder umieszczamy na stolnicy, dodajemy zimne masło i za pomocą noża kroimy je na kawałki, jednocześnie mieszając z pozostałymi składnikami. Wyrabiamy energicznie ciasto. Gdy będzie gładkie, umieszczamy w foliowym woreczku i wstawiamy do lodówki na ok. godzinę. W tym czasie myjemy rabarbar, kroimy na mniejsze kawałki, polewamy sokiem z cytryny i zasypujemy cukrem. Po ok. 40 minutach odlewamy sok, który puścił rabarbar, a następnie przekładamy na patelnię i chwilę smażymy
z dodatkiem mielonego kardamonu. 
Ciasto wyjmujemy z lodówki, jednak zostawiamy jedynie jego 2/3. Pozostałe 1/3 wstawiamy ponownie do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy na kształt formy, umieszczamy w niej (w razie potrzeby należy posmarować masłem i obsypać), nakłuwamy widelcem. Rozkładamy podsmażony rabarbar. Białka ubijamy z solą, pod koniec partiami dodajemy cukier. Powinna powstać sztywna piana. Bezę rozkładamy na rabarbarze, na wierzch ścieramy pozostałą 1/3 ciasta (na tarce). Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 20 minut. Smacznego!

9 komentarzy:

  1. Mariko teraz, kiedy jest sezon rabarbarowo - truskawkowy, to chętnie takie wypieki robię. Twoja tarta smakowicie wygląda. Pije kawę i chętnie zjadłabym taki kawałek tarty :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda świetnie! Takie połączenie kardamony i rabarbaru mnie bardzo ciekawi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mari, to taki jakby rabarbarowy pleśniak? Świetne!

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam mniam mniam paluszki lizać:) moje ukochane smaczki!

    OdpowiedzUsuń
  5. moje też, delikatne i rozpływające się w ustach ciacho, ściskam ! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak ochota na rabarbar,to tylko do Mariki:)ciasto doskonałe:)

    OdpowiedzUsuń
  7. a u Ciebie znów bardzo smacznie, samo zdjęcie mnie kusi, że też człowiek jest taki lewy do ciast ;D

    OdpowiedzUsuń
  8. Rabarbar, kardamon i beza = same pyszności! aż się człowiek głodny robi :)
    Pozdrawiam cieplutko,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

drukuj