Przejdź do głównej zawartości

Krem herbaciany z galaretką rabarbarową i prażonymi migdałami

Kiedy zobaczyłam przepis na krem herbaciany na jednym z ulubionych blogów, nie wahałam się zbyt długo. Wiedziałam, że MUSZĘ spróbować. Słodki krem herbaciany zrównoważyłam kwaskowatym posmakiem galaretki rabarbarowej i dodałam prażone migdały, które stanowią kropkę nad "i". Zachęcam do spróbowania! 

Składniki:
- galaretka rabarbarowa (przepis),
- 200 ml zimnego mleka,
- 1 opakowanie Śnieżki lub bitej śmietany w proszku,
- 3 łyżki cukru pudru (jeśli wybierzecie Śnieżkę; w przypadku bitej śmietany w proszku cukier pomijamy),
- 1,5 łyżeczki żelatyny,
- 6 łyżek mocnej herbaty,
- garść płatków migdałowych,
- czereśnie w syropie do dekoracji (lub inne owoce).

Przygotowanie rozpoczynamy od galaretki - zgodnie z przepisem. Jeszcze ciepłą rozlewamy do pucharków, a następnie zostawiamy do schłodzenia i stężenia. 
Gdy galaretka zacznie tężeć, zaczynamy przygotowanie kremu. Zaparzamy herbatę, dodajemy żelatynę
i energicznie mieszamy do rozpuszczenia. Zostawiamy do ostudzenia.  Śnieżkę lub bitą śmietanę w proszku ubijamy z mlekiem, pod koniec dodajemy zimną herbatę z żelatyną, miksujemy do połączenia. Krem herbaciany umieszczamy w pucharkach na galaretce. Migdały prażymy na suchej patelni. Gdy ostygną, posypujemy wierzch deseru. Deser dekorujemy również czereśniami. Zostawiamy w lodówce na ok. 1-2 godziny. Smacznego!


Komentarze

  1. Bardzo ciekawy taki krem, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszności, zjadłabym teraz taki do kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale rewelacyjne połączenie ! a jak on cudny !!! zabieram do kawci i pozdrawiam Mariko ! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z takich składników to musi być pyszny deser. A podany w pięknych pucharkach cieszy oko i smakuje wyjątkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Krem herbaciany??? to dopiero musi być smak:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo efektownie :) fajne połączenie smaków! jeszcze nigdy takiego czegoś nie jadłam, ale na pewno pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajny, a wyjdzie też z prawdziwą bitą śmietaną?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Nalewka miętowa