Przejdź do głównej zawartości

Galaretka rabarbarowa

Dzisiejszy przepis będzie bazą dla dwóch kolejnych. Sądzę, że będę go wykorzystywała dość często, gdyż galaretka rabarbarowa jest niezwykle urokliwa - nie tylko wyglądem, ale również i smakiem. Jej słodko-kwaśny posmak kusi kubki smakowe i doskonale współgra ze słodkimi dodatkami. Nie podaję źródła ani inspiracji - pomysł jest efektem mojej intuicji. Dodam jeszcze, że zdjęcie nie oddaje pięknego jasnoróżowego koloru galaretki. 

Składniki:
- 1 szklanka wody,
- 1 duża, czerwona łodyga rabarbaru,
- 2 łyżki cukru (lub więcej, jeśli ma być bardziej słodka niż kwaśna),
- 1,5 łyżeczki żelatyny,
- sok z połowy cytryny,
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii.

Rabarbar myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka z wodą. Dodajemy cukier, ekstrakt, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy do momentu, aż rabarbar się rozpadnie. Powstały płyn przecedzamy przez drobne sito - by pozbyć się części rabarbaru. Ponownie doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy sok
z cytryny, w razie potrzeby więcej cukru. Wyłączamy gaz, dodajemy żelatynę, energicznie mieszamy do rozpuszczenia. Zostawiamy do ostudzenia, w razie potrzeby umieszczamy w lodówce. W kolejnym przepisie znajdzie się pomysł na wykorzystanie galaretki rabarbarowej. Smacznego!

Komentarze

  1. Teraz pogoda nastraja na do jedzenia deserów z galaretkami. Jeśli można zrobić samemu w domu to tym lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ślinka mi cieknie, ale dzisiaj szukam przepisu na placek drożdżowy z rabarbarem :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Powiało latem i wakacjami:)poproszę jeden pucharek:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ojjj, dokładnie, latem wieje, że aż się chce takich pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawe co z niej powstanie ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Najlepszy dressing do sałaty

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!