piątek, 11 kwietnia 2014

Wytrawny warkocz z ciasta francuskiego

Tego typu przekąski mogą być podane zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można zabrać je do pracy, albo podać w trakcie przyjęcia lub codziennej kolacji. Ciasto francuskie jak zwykle znakomicie spełnia swoją rolę. Można dopasować do niego ulubione dodatki i za każdym razem będzie smakowało inaczej. Zachęcam do eksperymentów :)
 Składniki:
- 1 arkusz gotowego ciasta francuskiego,
- ulubione dodatki, np: ajwar do posmarowania, pieczarki, cebula, 1/2 małej czerwonej papryki, mozzarella, 3 plasterki szynki,
- żółtko lub całe jajko do posmarowania,
- przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, papryka ostra,
- olej do podsmażenia.

 Na początku podsmażamy dokładnie umyte i pokrojone na plasterki pieczarki (na łyżce oleju). Przyprawiamy do smaku. Ciasto francuskie rozwijamy. Nożem z falbanką (do faworków) lub zwykłym tworzymy paski na dłuższych bokach, pamiętając o pozostawieniu nienaruszonego środka na nadzienie (jak na zdjęciach). Środek smarujemy lekko ajwarem, układamy plasterki szynki, paprykę (pokrojoną
w drobną kostkę), podsmażone pieczarki, cebulę (surową, pokrojoną na cieniutkie plasterki). Posypujemy solą, papryką ostrą, bazylią i oregano. Lekko posypujemy startą mozzarellą. 

Wycięte paseczki składamy do środka - na przemian. Smarujemy lekko roztrzepanym jajkiem (lub samym żółtkiem) i posypujemy startą mozzarellą. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy do zarumienienia (ok. 15-20 minut). Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Mistrzyni Marika znów w akcji!zanosi się na wspaniały efekt:)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam warkocza...świetnie się prezentuje, zwłaszcza na imprezie;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię od czasu do czasu zjeść taki warkocz :) Zdecydowanie francuskie wolę na wytrawnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To prawda, że ciasto francuskie jest doskonałe do różnych potraw. Doskonale użyłaś go do tego warkocza. Pęknie zapleciony. Świetny pomysł. Użyłaś samych smacznych (dla mnie) składników. Pozdrawiam Cię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Warkocz z ajvarem musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo apetyczny ten warkocz :-) ostatnio chcę kupić ajwar i nie mogę go nigdzie dostać :-(

    OdpowiedzUsuń
  7. I am really impressed along with your writing talents as smartly
    as with the layout for your weblog. Is this a paid subject or did you customize it your self?
    Anyway stay up the excellent quality writing, it's uncommon to see a nice blog like
    this one these days..

    Stop by my weblog: plumbers Chandler

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

drukuj