Przejdź do głównej zawartości

Pizza ze szparagami

Nigdy wcześniej nie wpadłam na pomysł dodania szparagów do pizzy, a szkoda... Gdyby nie inspiracja z Kwestii Smaku, pewnie jeszcze długo nie poznałabym tego połączenia :). Jeśli jeszcze nie mieliście okazji spróbować, zachęcam. Jak dla mnie to połączenie doskonałe!

Składniki:
- ciasto na pizzę (ze sprawdzonego przepisu),
- 5 plasterków ulubionej szynki,
- 1 średniej wielkości cebula,
- 4-5 zielonych szparagów,
- 2-3 pieczarki.
- kulka mozzarelli,
- sól ziołowa.

Ciasto na pizzę przygotowujemy zgodnie z przepisem. Gdy będzie rosło, zagotowujemy wodę, solimy. Wkładamy (najlepiej pionowo) szparagi (wcześniej odrywamy zdrewniałe końce). Gotujemy 3 minuty. Ciasto rozwałkowujemy, układamy na blasze, smarujemy sosem (może być ketchup lub sos z TEGO przepisu). Cebulę kroimy na bardzo cienkie plasterki, układamy na pizzy. Szynkę kroimy w kosteczkę, pieczarki myjemy i kroimy na cieniutkie plasterki, szparagi na mniejsze kawałki. Składniki rozkładamy na pizzy. Lekko solimy. Na wierzchu rozkładamy startą mozzarellę. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 190 stopni. Pieczemy ok. 12-15 minut, do zarumienienia. Smacznego!

Komentarze

  1. Takiej pizzy ze szparagami z przyjemnością bym zjadła. Wygląda cudownie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szparagi, jak widać pasują do każdej potrawy. Świetny pomysł na pizzę. Może w ten weekend zrobię? Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. myślałam o takie wczoraj:) a po tym widoku, mam na nią jeszcze większą ochotę:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wczoraj szukałam pomysłu na pizzę bez mięsa...teraz już wiem,którą zrobię,dzięki:)

    OdpowiedzUsuń
  5. szparagi to teraz u mnie królują w sklepach ;D
    ja uwielbiam kazde pizze ;D

    OdpowiedzUsuń
  6. Mimo, że przejadła mi się pizza - tą zjadłabym od razu :))))

    OdpowiedzUsuń
  7. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie się zapowiada :) Zapachniało, aż u mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ze szparagami nie jadłam, a bardzo fajnie i smacznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :*

Popularne posty z tego bloga

Ketchup z cukinii. Absolutny numer 1!

Śliwki w occie - przepyszne!